Erişilebilirlik

ABD Ekibi Yola Çıktı VOA Türkçe Hazırlıkları Görüntüledi


ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID), Türkiye’de deprem sonrası arama-kurtarma çalışmalarına destek amacıyla iki ekip görevlendirdi.

VOA Türkçe Virginia eyaletine bağlı Fairfax’te oluşturulan ekip Türkiye’ye doğru yola çıkmadan hemen önce hazırlıkları görüntüledi, yetkililerden bilgi aldı.

ABD’nin Arama-Kurtarma Ekibi Yola Çıktı: Hazırlıkları VOA Türkçe Görüntüledi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Ekip 79 kişiden ve altı arama-kurtarma köpeğinden oluşuyor. Ekipte planlamadan sorumlu yetkililerin yanısıra doktor, sağlık görevlisi, lojistik, tehlikeli madde, teknoloji uzmanları ve köpekli aramada uzman kişiler var.

27 ton malzeme gidiyor

VOA Türkçe’ye konuşan Fairfax County Arama-Kurtarma Ekibi Sözcüsü John Morisson, çadırdan tıbbi malzemeye ve iletişim ekipmanına, 27 ton ağırlığında kurtarma ekipmanı götürdüklerini söyledi.

Morisson, “Olası her koşula hazırız. Soğuk hava ekipmanımız da var. Bölgede yardıma ihtiyacı olanlarla konuşabilmek için çevirmenlerle çalışacağız” diye konuştu.


1999 depremlerinde görev yapmış olan iki kişi de ekipte

Bu, Virginia eyaletine bağlı Fairfax’teki arama-kurtarma ekibinin Türkiye’ye ilk gidişi değil.

Aynı görev gücü 1999’daki Gölcük ve Düzce depremlerinden sonra da uluslararası yardım çalışmalarında yer almıştı.

VOA Türkçe’ye konuşan yetkililer yeni ekipte o dönem Türkiye’de uluslararası yardım kapsamında arama-kurtarma çalışmalarına katılmış olan iki kişinin olduğunu belirtti.

“Bize ne kadar süre ihtiyaç olursa o kadar kalırız”

Ekibe eşlik eden köpeklerden biri de 3 yaşındaki Belçika çoban köpeği Antissa. 15 ay önce görev gücüne katılmış. Türkiye depremi onun ilk görevi olacak.

Amerika’nın göndereceği ikinci kurtarma ekibi de ülkenin batısından Los Angeles’tan. O ekibin de hazırlığı sürüyor.

Amerikalı arama-kurtarma ekiplerinin Türkiye’de ne kadar süre kalacağı net değil. VOA Türkçe’ye konuşan yetkililer, “Bize ne kadar süre ihtiyaç olursa o kadar” diyor.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG