Erişilebilirlik

ABD Dokunulmazlık Yasasından Endişeli


Mark Toner
Mark Toner

ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dokunulmazlık yasasını onaylamasını yorumladı. Bakanlık sözcü yardımcısı Mark Toner, bu kararın ifade özgürlüğünü olumsuz etkileyeceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, günlük basın birifinginde Türkiye'deki milletvekili dokunulmazlığı yasasıyla ilgili bir soruyu yanıtladı. Toner, yasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmasına ilişkin, "Tekrar söylüyorum. Bu değişikliğin Türkiye genelinde ifade özgürlüğü üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmasından çok endişe ediyoruz” dedi.

Toner, "Demokratik toplumlarda genel ilke, yasalar önünde Biz siyasi konuşmalar dahil, her türlü ifade özgürlüğünün korunduğuna daha doğrusu korunması gerektiğine inanıyoruz. Bu kural, ülkenin yurttaşları tarafından seçilmiş temsilcileri ve konuşmaları için de geçerli elbette. Türk hükümetine konuyla ilgili kaygılarımızı ileteceğiz" diye konuştu.

Toner, geçen ay TBMM’deki oylamadan sonra yaptığı yazılı açıklamada da benzer ifadeler kullanmıştı. Toner, anayasa değişikliğinin Türkiye demokrasisinin kalitesini aşındırabileceğini söylemişti.

Toner, "Tartışmalı ya da rahatsız edici bile olsa, siyasi içerikli düşünce özgürlüğünün sıkıca korunması gerektiğine inanıyoruz. Bu değişiklik siyasi tartışma alanlarının daralması sonucuna yol açarsa, bu da Türkiye demokrasisinin kalitesini aşındırır" demişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG