Erişilebilirlik

ABD Dışişleri: ‘Eleştirenler Polisin Hedefinde’


14 Aralık Operasyonu'yla ilgili olarak Amerika Dışişleri Bakanlığı'ndan haftasonunda yazılı değerlendirme gelirken, Amerikan gazeteleri, operasyona geniş yer verdi. Dışişleri Sözcüsü Psaki, operasyonu yakından izlediklerini söyledi

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Zaman Gazetesi’ne yönelik operasyonu çok yakından takip ettiklerini söyledi. Türkiye’de hükümeti açıkça eleştiren medya kurumlarının polisin hedefi haline geldiğini kaydeden Psaki, basın özgürlüğü, hukukun bağımsızlığı ve yargı sürecinin sağlıklı her demokrasinin kilit unsurları olduğunu ve bu unsurların Türk anayasasında da yer aldığını belirtti. Sözcü Psaki, Türkiye’nin dostu ve müttefiki olan Amerika’nın yetkilileri anayasanın bu temel değerlerini ihlal etmemeye çağırdığını dile getirdi.

Öte yandan operasyonlar Amerikan medyasında da yankı buldu. New York Times gazetesi, Gülen cemaati destekçilerinin hedef alındığı operasyonlarda gazeteci, televizyoncu ve emniyet mensuplarının gözaltına alındığını yazdı.

USA Today gazetesi polisin medyaya baskın düzenlediğini yazarken Washington Post gazetesi ise gazeteci, televizyoncu ve emniyet mensuplarının gözaltına alınmasının Fethullah Gülen’e yakın kişi ve kurumlara yönelik operasyonun son ayağı olduğunu kaydetti.

NBC Televizyonu, NATO müttefiklerinin Türkiye’yi İslam dünyasında başarılı bir demokrasi örneği olarak gördüğünü, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefetten giderek daha çok rahatsız olduğunu ve İslamcı köklere dönüşün ülkede bölünmeye yol açtığını bildirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG