Erişilebilirlik

ABD Dışişleri'nden 'İncirlik' Açıklaması


Mark Toner
Mark Toner

Türkiye’de İncirlik, Diyarbakır ve Batman havaalanlarının IŞİD’le mücadele koalisyonuna bağlı uçakların kullanımına açıldığı yolunda haberler çıkarken Amerikalı yetkililerin ağzından ilk kez resmen İncirlik üssünün kullanımına izin verildiği doğrulandı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner günlük basın brifinginde, Türk yetkililerin IŞİD’le mücadele eden koalisyonun örgüte karşı hava operasyonlarında kullanılmak üzere insanlı ve insansız hava araçlarına izin verdiğini, buna İncirlik’in de dahil olduğunu söyledi.

Toner, hafta başında Türkiye’deki “korkunç saldırıların” iki ülke arasında IŞİD’i yenilgiye uğratma yönündeki ortak çabaları ve Türkiye’nin bölgesel güvenliğini güçlendirmenin önemine işaret ettiğini bildirdi.

Suruç’taki intihar saldırısının Türkiye’nin IŞİD’le mücadele fikrini değiştirmesinde etkisi olup olmadığı sorulan Toner, Türkiye’nin kararını özel bir duruma bağlayamayacağını, Türkiye’yle geçen yıldan bu yana görüşmeler yürütüldüğünü söyledi.

“Türkiye kritik bir ortak, güçlü bir müttefik” diye konuşan Toner, Ankara’nın koalisyona önemli katkı yaptığını, bunlar arasında Suriyeli mültecileri ağırlama, eğit-donat programıyla Suriyeli muhalifleri eğitme ve yabancı savaşçıların Suriye’ye geçmesini önleme çabalarının olduğunu hatırlattı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, Türkiye ve koalisyonun diğer üyeleriyle işbirliğini arttırma yolları aradıklarını sözlerine ekledi.

Türkiye’nin daha geniş güvenlik kaygılarını anladıklarını söyleyen Toner, bu amaçla Suriye’de siyasi bir geçiş sürecine destek verdiklerini belirtti.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG