Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Müsteşarı Bass’ın Ankara gündemi Erdoğan’ın Washington ziyareti


ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı John Bass, Ankara'da temaslarda bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı John Bass, Ankara'da temaslarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass Ankara temaslarını sürdürüyor.

Pazartesi günü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile biraraya gelen Bass, Salı günü de Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar ile heyetlerarası görüşmelere katıldı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, dışişleri bakanları Hakan Fidan ve Antony Blinken’ın talimatları doğrultusunda görüşmelerde öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek ay için planlanan resmi ABD ziyaretinin hazırlıkları gözden geçirildi.

Amerikalı ve Türk yetkililer geçen ay, ABD Başkanı Joe Biden'ın 9 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Washington’da ağırlayacağını söylemişti. Beyaz Saray’dan ise ziyarete ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Gerçekleşmesi halinde ziyaret, Erdoğan’ın Donald Trump'ın başkan olmasından bu yana Beyaz Saray’a yapacağı ilk ziyaret olacak.

Bass’ın ziyareti sırasında, 7-8 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenen 7. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma toplantısında mutabık kalınan hususların takibinin de yapıldığı kaydedildi.

Görüşmelerde ayrıca, geçen yıl yaklaşık 30 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolar hedefi doğrultusunda arttırılmasına yönelik adımların değerlendirildiği belirtildi.

PKK/YPG ve FETÖ’yle mücadelede Türkiye’nin beklentilerinin ABD tarafına bir kez daha iletildiği görüşmelerde Suriye meselesinin de ayrıntılı şekilde ele alındığı bildirildi.

Diplomatik kaynaklara göre, görüşmelerde bölgede oluşan gerilimin tırmandırılmaması gerektiği, Ortadoğu’da barış ve huzuru tesis etmek için öncelikle Gazze’de acil ve kalıcı ateşkesin sağlanması ve uluslararası parametrelere uygun biçimde iki devletli çözüm için harekete geçilmesi beklentisi dile getirildi.

Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşının adil ve kalıcı bir diplomatik çözüme ulaşması konusundaki görüşlerini aktardığı görüşmelerde NATO Washington Zirvesi’nin hazırlıkları da ele alındı.

Türk tarafı görüşmelerde, özellikle, müttefikler arasındaki savunma sanayii kısıtlamalarının tüm ülkeler arasında kaldırılması gerektiğini vurgularken, savunma sanayii başta olmak üzere ikili ticaretten, yatırımlara, enerjiden yeni teknolojilere tüm ekonomik alanlardaki işbirliği imkanlarının değerlendirilmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

Bass sosyal medya mesajında Dişişleri Bakan Yardımcısı Akçapar ile güvenlik koordinasyonunu derinleştirmenin ve her iki topluma da fayda sağlayacak şekilde ticaret ve yatırımı genişletmenin yolları hakkında kapsamlı bir görüşme yaptıklarını yazdı.

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, X hesabından yaptığı paylaşımda, Bass ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul ettiklerini bildirdi. Kılıç, “Görüşmede Türkiye ve ABD ikili ilişkilerinin yanı sıra diğer uluslararası gelişmeler ele alındı” dedi.

ABD’li yetkililer de, Bass ve Kılıç’ın bölgede daha fazla barış ve güvenliği sağlanması için izlenecek yollar konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Samimi ve açık bir ortamda gerçekleşen görüşmeler, ortak ilgi alanlarına giren tüm konularda süregelen iletişimin önemli bir devamı niteliğindeydi” dedi.

Bass da yine sosyal medyadan paylaştığı mesajında, Türkiye’nin bölgedeki kilit bir diplomatic aktör olduğunu belirterek, “ABD, uzun süredir NATO müttefiki olan Türkiye ile diyalog ve işbirliğine olan bağlılığını sürdürmektedir” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından ziyaretle ilgili 12 Nisan’da yapılan açıklamada da Bass’ın Ankara'da üst düzey Türk hükümet yetkilileriyle biraraya gelerek, Blinken ve Fidan'ın öncülüğünde 7-8 Mart’ta Washington'da düzenlenen ABD-Türkiye Stratejik Mekanizması toplantısının ivmesini daha da ileriye taşıyacağı belirtilmişti.

Açıklamada, Gazze'deki çatışma ve insani kriz, Ukrayna ve bu yaz Washington'da düzenlenecek NATO Zirvesi hazırlıkları da dahil önemli ikili ve küresel konularda işbirliğinin sürdürüleceği kaydedilmişti.

Aynı zamanda ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi olan Bass’ın bu ziyaretinde, her iki ülke halklarını birbirine bağlayan ve onlara fayda sağlayan ticaret ve yatırım bağlarını genişletme fırsatlarını da ele alacakları ifade edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre, Bass Türkiye ziyaretinin ardından 17-19 Nisan tarihlerinde İtalya'nın Capri Adası’nda düzenlenecek G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılarak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a eşlik edecek.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG