Erişilebilirlik

ABD Dışişleri İran’ın Nükleer Anlaşma Önerisine Mesafeli 


ABD Dışişleri Bakanlığı, 2015 nükleer anlaşmasına dönüş için eş zamanlı adımlar atılması yönünde İran’dan gelen öneriye temkinli yaklaştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Başkan Joe Biden göreve geldiğinden bu yana İran'la herhangi bir temas kurulmadığını açıkladı.

Bakanlığın günlük basın brifinginde soruları yanıtlayan Price, böyle bir adımın müttefikler ve Kongre'ye danışılmadan da yapılmayacağını düşündüğünü ifade etti.

Ned Price, ‘’İranlılar’la doğrudan muhatap olacağımız ve herhangi bir önerilerini dikkate alacağımız noktaya varmadan önceki süreçte atılması gereken çok adım var’’ dedi.

Dışişleri sözcüsü, ‘’Başkan Biden'in de söylediği İran JCPOA’in (Kapsamlı Ortak Eylem Planı) tüm yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ederse, biz de aynı şekilde hareket edeceğiz’’ diye konuştu.

İran’ın şu anki durumdan çok farklı olarak bu adımları atması durumunda, ABD’nin de anlaşmaya yeniden katılacağını söyleyen Ned Price, anlaşmayı uzatmayı ve güçlendirmeyi hedeflediklerini de söyledi. Dışişleri sözcüsü, ‘’Bu anlaşmayı, endişe yaratan diğer meseleleri ele alacak anlaşmaları takip etmek için bir platform olarak kullanmanın yollarını arayacağız’’ dedi.

Çin’e Tayvan Çağrısı

Dışişleri Bakanlığı brifinginde Çin de gündemdeydi. Çin'in üst düzey diplomatının ABD-Çin ilişkilerinde iyileştirme çağrısı yapmasının ardından, Dışişleri Sözcüsü Price, Pekin'in Tayvan'a karşı askeri, diplomatik ve ekonomik baskıyı durdurması gerektiğini söyledi.

Çin Komünist Partisi Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu direktörü Yang Jiechi, ABD’nin "Çin'in toprak bütünlüğü ve egemenliği ile ilgili konulara" karışmayı bırakması gerektiğini söylemişti.

Ned Price ise Çin ile temasın, ancak ABD’nin müttefikleri ve ortaklarıyla uygun adım ilerlerken beklenebileceğini söyledi. Price, "Pekin'i Tayvan'a karşı askeri, diplomatik ve ekonomik baskısını durdurmaya ve bunun yerine Tayvan'ın demokratik olarak seçilmiş liderliğiyle anlamlı bir diyaloğa girmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG