Erişilebilirlik

ABD: ‘İnsan Hakları Savunucularının Tutuklanmasından Kaygı Duyuyoruz’


Amerika Dışişleri Bakanlığı Türkiye’de başta Uluslararası Af Örgütü olmak üzere bazı sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütlerinin temsilcilerinin gözaltına alınmasıyla ilgili bir açıklama yayınladı.

Bakanlığın açıklamasında, “Amerika 5 Temmuz tarihinde Uluslararası Af Örgütü Türkiye ofisinin önde gelen insan hakları savunucuları ve saygıdeğer bazı kurumların yetkililerinin gözaltına alınmasından derin bir kaygı duyuyor” denildi.

Açıklamada ayrıca “Önde gelen insan hakları savunucuları, gazeteciler, akademisyenler ve eylemcilerin geçmişte yaşanan tutuklamalarda olduğu gibi, Anayasa'da da belirtildiği şekilde ve Türkiye'nin kendi uluslararası taahhütleriyle uyumlu olarak, adil yargı sürecinden geçirilmesi ve bireysel haklarına saygı gösterilmesinin önemine vurgu yapıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Son dönemde Türkiye’de benzer olaylar yaşandığını da hatırlatan açıklamada, “Daha önceki benzer olaylarda da belirttiğimiz gibi, ifade özgürlüğü konusundaki ısrarcı engeller, demokratik toplumun temellerini bozar. Zor dönemlerde daha az değil daha çok seslilik gereklidir” denildi.

Türkiye'de insan hakları alanında faaliyetler yürüten sivil toplum örgütlerinin temsilcisi 12 kişi, dün eğitim toplantısı için bulundukları İstanbul-Büyükada'da polis operasyonuyla gözaltına alınmıştı.

Büyükada'daki operasyonda; Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nden İdil Eser ve Veli Acu, Helsinki Yurttaşlar Derneği'nden Nalan Erkem, Özlem Dalkıran, İnsan Hakları Gündemi Derneği'nden Günal Kurşun, Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün, Eşit Haklar İzleme Derneği'nden Nejat Taştan, Şeyhmuz Özbekli ile moderatör Ali Garawi'nin gözaltına alındığı açıklandı.

Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere çeşitli svil toplum kuruluşları gözaltına alınanların serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Avukat Taner Kılıç da tutuklu. Kılıç, 10 Haziran günü, FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG