Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Pakistan’da


ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Ortadoğu ve Asya gezisi kapsamında temaslarda bulunmak üzere Pakistan’a gitti. Tillerson Pakistanlı liderlerle görüşmelerinde, ülkede destek bulan Taleban ve diğer militan gruplara karşı daha fazla adım atmaları gerektiği mesajını bir kez daha vurgulayacak.

Rex Tillerson başkent İslamabad’a varışından hemen sonra heyetiyle birlikte Başbakan Shahid Khaqan Abbasi’yle biraraya geldi. Görüşmeye Pakistan Genelkurmay Başkanı Qamar Javed Bajwa ve istihbarat dairesi başkanı da katıldı.

Tillerson, Abbasi’yle resmi görüşmelerin başında yaptığı açıklamada, “Pakistan bölgesel açıdan Amerika için önemli. Bölgede barış ve güvenliğin sağlanmasına yönelik ortak hedeflerimiz açısından ilişkilerimiz bölgesel anlamda çok önem taşıyor” dedi.

Pakistan Başbakanı Abbasi de, “Teröre karşı savaşa kendimizi adamış durumdayız. ABD’yle ilerleme sağlamayı ve ekonomik bir ilişki kurmayı dört gözle bekliyoruz” diye konuştu.

Bakan Tillerson Pakistan’dan önce Afganistan’a da sürpriz bir ziyaret yaparak Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Afgan hükümetinden diğer üst düzey yetkililerle görüşmüştü.

Tillerson görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, “Pakistan’ın, ülke içinde barınma imkanı bulan terör örgütlerinin sayısı bakımından karşı karşı karşıya olduğu durumu iyi gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Dışişleri Bakanı Tillerson, ABD’nin İslamabad’la ilişkisinin Pakistan’ın nasıl adımlar atacağına bağlı olacağını ve hedefin hem orada hem de Afganistan’da barış ve istikrara yönelik fırsat yaratılması olduğunu belirtti.

Pakisİtan, Afganistan’da ABD öncülüğündeki uluslararası misyonu kamuoyu önünde desteklemek ancak bir yandan da Taleban ve müttefiki Hakkani ağına gizlice destek ve barınma imkanı sağlamakla suçlanıyor.

Tillerson Afganistan’da Kabil yakınındaki Bagram havaüssünde biraraya geldiği liderlerle ABD’nin Güney Asya stratejisini konuştu.

Amerikalı bakan, “ABD’nin, barış, refah ve kendi kendine yetmeye yönelik bir yol çizen, egemen, birleşik ve demokratik bir Afganistan’a desteğini” ortaya koydu.

Gani de cumhurbaşkanlığı sarayından yapılan açıklamaya göre, yeni Amerikan stratejisinin bölgede olumlu bir değişim yarattığını belirterek, “ilgili tüm tarafların sorumluluklarını samimiyetle yerine getirmesi gerektiğini” kaydetti.

Ortadoğu ve Güney Asya’daki bazı ülkeleri kapsayan bir bölgesel tura çıkan Tillerson, gezisine Afganistan’ın yanısıra sürpriz olarak Irak’ı da dahil etmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG