Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Güney Amerika Turunda


VOA Latin Amerika Bölümü'ne özel röportaj veren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
VOA Latin Amerika Bölümü'ne özel röportaj veren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela halkının son sözünü söylediğini, Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve rejimini şiddetle reddettiğini savundu.

Güney Amerika ziyareti sırasında uğradığı Paraguay’da VOA Latin Amerika Bölümü’ne özel demeç veren Pompeo, Maduro’nun kazandığını iddia ettiği geçen yılki seçimlerin gerçeği yansıtmadığını, 54 ülkenin de cumhurbaşkanı olarak muhalefet lideri Juan Guaido’yu tanıdığını açıkladı.

“Maduro ve çevresindekiler bu ülkeyi mahvetti” diye konuşan Pompeo, Maduro hükümetinin Rusya ve Küba’dan yardım almasını da eleştirdi, “Yetkilerinin tamamını Kübalılarla Ruslara devretti” dedi.

Güney Amerika’da İran’ın varlığı sorulan ABD Dışişleri Bakanı, “İran parasının Güney Amerika’da durduğu kuşku götürmez. Bu parayla Hizbullah’a, uluslararası suç örgütlerine, tüm bölgede teröre destek veriliyor" diye konuştu. İran’ı “küresel bir tehdit” diye tanımlayan Mike Pompeo, bu ülkenin teröre en fazla destek veren devlet olduğunu iddia etti.

Eleştirilerini Çin’e de yönelten Pompeo, “Çin’in gelişmesini ve refaha kavuşmasını istiyoruz. Güney Amerika’da istemediğimiz şey, Çin’in çantalar dolusu parayı gösterip yetkililere rüşvet vermesi. Yolsuzluk faaliyetleri istemiyoruz” diye konuştu.

Güney Amerika’ya yatırım yapan Çin ve Rusya’yı uyaran Pompeo, bu iki ülkenin bölge ekonomilerine yıkım ve yolsuzluk getirdiğini, örneğin Ekvador’da Çin sermayesiyle hayata geçirilen baraj projesinin başarıya ulaşmadığını söyledi, baraj projesine giren yetkililerin çoğununun rüşvet suçlamasıyla hapsedildiği ve ceza aldığını hatırlatı.

Rusya’yı da Venezuela’ya eğitim amaçlı asker göndererek Maduro rejimini güçlendirmeye çalışmakla suçlayan ABD Dışişleri Bakanı, bunun ülkede huzursuzluğu arttırdığını savundu. Pompeo, Rusya’nın Orta Amerika ülkelerinden Nikaragua’ya da silah sattığını ve polis eğitim merkezi açtığını belirtti.

Trump yönetiminin Honduras, Guatemala ve El Salvador gibi Orta Amerika ülkelerine yardımları azaltmasına da değinen ABD Dışişleri Bakanı, bu devletleri Amerika’ya giden göçmenleri durdurma konusuna beklenen adımları atmamakla suçladı. Pompeo, “Eğer bu devletler vatandaşlarının ABD sınırına gitmelerini önleyecek sistemler geliştirirse yardımları yeniden gözden geçirebiliriz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG