Erişilebilirlik

ABD Dini Özgürlükler Listesi Yayınlandı: 'Endişe Veren' Dört Ülke Yaptırımlardan Muaf


Amerika Dışişleri Bakanlığı, dünya çapında dini özgürlüklere yönelik kısıtlamalarda ‘Özellikle Endişe Veren Ülkeler’ listesine aldığı ülkeleri açıkladı. Bakanlığın yazılı açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Uluslararası Dini Özgürlükler Özel Temsilcisi Sam Brownback, dini özgürlük kısıtlamaları karşısında yaptırım haricinde atılabilecek adımlara örnek olarak Türkiye’de iki yıl cezaevinde tutulan Rahip Andrew Brunson davasının sonucunu örnek gösterdi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo imzasıyla Salı günü Dışişleri Bakanlığı resmi internet sayfasında yapılan açıklamada Burma, Çin, Eritre, İran, Kuzey Kore, Pakistan, Sudan, Suudi Arabistan, Tajikistan ve Türkmenistan’da dini özgürlüklere yönelik kısıtlamaların ‘özellikle endişe verici’ olduğu belirtildi. Bu on ülkenin yanı sıra Komoros, Rusya ve Özbekistan da ‘dini özgürlükleri ciddi oranda ihlal ettikleri’ gerekçesiyle Özel İzleme Listesi’ne alındı.

Geçmiş yıllardan farklı olarak, bu yıl yapılan açıklamada devletlerin yanı sıra belirli silahlı örgütleri de ciddi endişe yaratan gruplar olarak nitelendirildi. ABD’nin bu listesinde yer alan gruplar El Nusra Cephesi, El Kaide, El Kaide bağlantılı El Şebab, Boko Haram, Huti, IŞİD, IŞİD-Horasan ve Taleban.

‘Brunson Trump’ın Türkiye’ye ek vergi uygulaması sayesinde serbest kaldı’

Uluslararası Dini Özgürlükler Özel Temsilcisi Sam Brownback bakanlığın yazılı duyurusunu takiben yaptığı açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin dünyadaki bu sorun karşısında Amerika’nın ‘liste oluşturma ve yaptırım uygulama’ haricinde başka ne gibi adımlar atabileceği sorusuna Brownback rahip Brunson davasını örnek göstererek yanıt verdi: “Başkan Trump’ın Andrew Brunson’ın Türkiye’deki durumunu ne kadar güçlü bir şekilde ele aldığını gördünüz. Türkiye hükümeti Brunson’ı hukuksuz bir şekilde iki yıl hapiste tuttuğunda, Başkan Türkiye’ye çelik ve alüminyum vergisi uyguladı. Bu, Türkiye’nin para birimi ve ekonomisinde çok önemli etki yarattı. Ve Brunson sonuç itibariyle serbest bırakıldı. Yani, atılabilecek başka adımlar da var” dedi.

Dört ‘endişe veren’ ülke yaptırımlardan muaf tutuluyor

Uluslararası Dini Özgürlükler Özel Temsilcisi Sam Brownback
Uluslararası Dini Özgürlükler Özel Temsilcisi Sam Brownback

Brownback ayrıca din özgürlüğü ihlalleri “endişe verici” olan ülkeler arasında yer almalarına rağmen Suudi Arabistan, Pakistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ın ‘ulusal çıkarlar doğrultusunda’ yaptırımlardan muaf tutulduğunu da belirtti.

Brownback açıklamasında, “Söz konusu yasada Özellikle Endişe Veren Ülkelere uygulanabilecek yaptırımların listesi de mevcut. Bu yaptırımların bazıları çift yönlü olabilir. Ya da bazı yaptırımlar ulusal çıkarlar doğrultusunda Başkan tarafından iptal edilebilir” dedi.

Pakistan tepkili

1998 yılında kabul edilen Uluslararası Dini Özgürlük Yasası kapsamında Amerika, dünya çapında dini özgürlükleri teşvik eden bir dış politika yürütmeyi hedefliyor. Buna bağlı olarak da ‘dini özgürlükleri sistematik, devamlı ve çok kötü bir şekilde ihlal eden’ ülkeler tespit ediliyor ve ihlallerin ciddiyeti çerçevesinde yaptırım uygulanması öngörülüyor.

Bu yıl, Özellikle Endişe Veren Ülkeler listesine alınan Pakistan bu nitelendirmeyi reddederek ABD’nin yaklaşımına tepki gösterdi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı’nın Çarşamba günü yayınladığı açıklamada Amerika’nın bu hususta ‘tek taraflı ve siyasi güdümlü’ bir yol izlediği iddia edildi ve “Bu listelemelerde açıkça görülen önyargının yanı sıra, böylesi esassız bir uygulamada kendini jüri ilan edenlerin yeterliliği ve tarafsızlığıyla ilgili de ciddi sorular var” denildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG