Erişilebilirlik

ABD’den Venezuela Mesajı: ‘Şaşırtmaya Devam Edeceğiz’


Venezuela Ulusal Meclisi
Venezuela Ulusal Meclisi

Amerika Venezuela’da Maduro üzerindeki baskıyı arttırmak amacıyla Venezuela’dan Küba’ya yapılan petrol sevkiyatını hedef aldı. Gazetecilerin sorularını telekonferans yöntemiyle cevaplayan Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili “Diplomatik araçlar azalıyor, askeri seçenek çok ciddi bir seçenek” uyarısında bulundu. Türkiye’nin Maduro’ya desteği de gündeme geldi.

ABD Maliye Bakanlığı Venezuela’da devlet kontrolundaki petrol şirketi PDVSA tarafından işletilen ya da onun bünyesinde bulunan 34 gemiyi ve Küba’ya petrol sevkiyatı yapan 2 uluslararası şirketi yaptırım listesine aldı.

ABD Maliye Bakanı Steve Mnuchin “Küba Maduro’yu iktidarda tutmaya teşebbüs ederek gayrimeşru Maduro rejimini güçlendirmeye ve ondan kazanç sağlamaya devam ediyor” demişti.

ABD yönetiminden Venezuela’ya yönelik yeni yaptırımların devreye girmesinin ardından Trump yönetiminden üst düzey yetkili telekonferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeni yaptırımlarla “Venezuela halkına ait olan petrolün Maduro rejimi tarafından Küba’ya sevkinin hedef alındığını” belirtti.

Juan Guaido
Juan Guaido

“Son hatası olur”

ABD’li yetkili, Washington’un Venezuela’nın geçici cumhurbaşkanı olarak tanıdığı muhalefet lideri Juan Guaido’nun tutuklanmasının ya da kendisine zarar gelmesinin Maduro için yıkıcı sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu. Böyle bir şeyin gerçekleşmesi halinde Maduro en kötü ve en son hatasını yapmış olur” ifadesini kullandı.

Juan Guaido’nun tutuklanmasının sadece Amerika açısından değil uluslararası toplum açısından da çok ciddi sonuçlarının olacağı konusunda uyarıda bulundu.

ABD’li yetkili, Venezuela’da haftasonunda büyük bir yürüyüş düzenlemesi çağrılarına dikkat çekti, Venezuela silahlı kuvvetlerine anayasal görevini yerine getirerek “halkı terörist gruplara karşı koruma” çağrısında bulundu.

Venezuela konusunda Maduro’nun davranışıyla birlikte diplomatik araçların gittikçe azaldığını vurgulayan yetkili, Amerika’nın ekonomik araçlara ve ekonomik baskıya ağırlık verdiğini belirtti. ABD’li yetkili Başkan Trump’ın da masada olduğunu belirttiği askeri seçenek için “Hala masada olmaya devam ediyor. Çok ciddi bir seçenek. Kimse o aşamaya gelinsin istemez ama olaylar gelişirken ciddi şekilde değerlendirilen seçeneklerden biri” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hafta başında Ankara'da Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza'yı ağırlamıştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hafta başında Ankara'da Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza'yı ağırlamıştı.

“Venezuela’nın Türkiye’den gördüğünü düşündüğü destek kağıttan kaplan”

ABD’li yetkiliye “Venezuela Dışişleri Bakanı Pazartesi günü Türkiye’deydi. Türk Dışişleri Bakanı da Venezuela’ya destek sözü verdi. Bu hafta da Türk Dışişleri Bakanı NATO toplantıları için ABD’ye geldi. Venezuela’ya Türkiye desteği Washington’daki görüşmelerde gündeme geldi mi? Geldiyse onlara ne söylediniz?” diye soruldu.

ABD’li yetkili “Benim bildiğim kadarıyla Türkler Venezuela konusunu hiç gündeme getirmedi. O nedenle, Venezuela’nın Türkiye’den gördüğünü düşündüğü destek gerçekten kağıttan kaplan ve anladığımız kadarıyla bu konu Türklerin bizimle yaptıkları görüşmelerde gündeme getirecek kadar da öncelik sırasında değildi” yanıtını verdi.

“Sürpriz unsuru”

ABD’li yetkiliye “Venezuela’ya ekonomik baskının ötesine geçen bir yönteme başvurma konusunda bir takvim var mı?” sorusu yöneltildi.

Üst düzey Trump yönetimi yetkilisi, “Bildiğiniz gibi Trump yönetimi olarak takvim vermekten kaçınıyoruz. Venezuela politikamız konusunda stratejik şekilde ilerliyoruz. Sürpriz unsuru son birkaç ay içinde uyguladığımız politikanın başarısının merkezindeydi. Önümüzdeki süreçte de şaşırtmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG