Erişilebilirlik

ABD’den Türkiye’ye IŞİD Övgüsü


IŞİD’e Karşı Global Koalisyon’un ABD Temsilcisi Brett McGurk
IŞİD’e Karşı Global Koalisyon’un ABD Temsilcisi Brett McGurk

ABD Yönetimi, Türkiye’nin Suriye ile uzun sınırının denetimi konusunda attığı adımlar ve IŞİD’e karşı aldığı önlemlerden memnunluk duyduğunu bildirdi.

“IŞİD’e Karşı Global Koalisyon’un ABD Temsilcisi” Brett McGurk, Ankara’nın IŞİD terör örgütüne karşı çabalarını övdü. Brett McGurk, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, IŞİD’in Suriye’deki eski gücünü artık kaybettiğini söyledi ve bu durumun gelecek dönemlerde “IŞİD için daha kötü” olacağını belirtti.

Başkan Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın G-20 Zirvesi sırasındaki görüşmesinin olumlu geçtiğini söyleyen Brett McGurk, “Türkiye’nin sınırda kesinlikle ilerleme kaydettiğini görüyoruz” dedi. McGurk, Ankara’nın IŞİD’e karşı ABD ile işbirliğine istekli ve hazır olduğunu gördüklerini ve sınırdaki çabaların etkisini gösterdiğini kaydetti. Brett McGurk, Türkiye’den Suriye’ye geçişlerin artık çok daha zor olduğunun altını çizdi ve son gelişmelerin “oldukça olumlu” olduğunu belirtti.

Washington, kısa bir süre öncesine kadar ve sık sık Ankara’yı Suriye ile sınırı iyi denetleyememekle eleştiriyordu. Özellikle ABD Savunma Bakanı Ash Carter, birkaç kez, Ankara’ya “sınırda daha sıkı önlemler alın ve IŞİD’in geçişlerini engelleyin” çağrısında bulunmuştu.

98 kilometrelik şeritten Suriye’ye geçmenin çok zorlaştığını pek çok kez yineleyen McGurk, “Bu ay Türkiye ile sadece kendi taraflarında nelerin olduğu konusunda değil, Suriye tarafında da ‘beraber ne yapabiliriz’i konuşmak istiyoruz. Bu yüzden Genelkurmay Başkanı Ankara’da ve Başkan Yardımcısı Joe Biden da bu ay sonunda Türkiye’de olacak” dedi.

Beton duvar

Bu arada, Hatay’ın Yayladağ İlçesi’nde sınırına herbiri yedi ton ağırlığındaki beton bloklarla duvar örülüyor. Amaç, yasadışı geçişleri ve her türlü kaçakçılığı önlemek.

Hatay Valiliği ile Bölge Sınır Komutanlığı’nın işbirliği ve eşgüdümü ile gerçekleşen projede, Uluyol Mahallesi’nde dört metre yüksekliğindeki blokların yerleştirilmesi çalışmaları başladı. Beton duvar 11 kilometre uzunluğunda olacak.

İşçiler duvarı örme çalışmalarını sürdürürken askeri araçlar da bölgede devriye geziyor. Duvarın üç ayda tamamlanması bekleniyor. Hatay’ın Rehyanlı İlçesi’nde de daha önce sınıra 16 kilometrelik bir duvar örülmüştü.

Türkiye, IŞİD geçişleriyle ilgili uluslararası kaygıların dile getirilmesinden sonra Suriye ile sınıra çok sayıda yeni görevli gönderdi ve termal kamera kullanımı ve zırhlı araçlarla devriye turlarını artırdı.

Sadece son on günde, Türkiye’nin Suriye ile sınırında beş bin kişi ile yasadışı geçirilmeye çalışılan 30 hayvan yakalandı. Türk yetkililer, Suriye ile 877 kilometreye ulaşan sınırın denetiminin her zaman zor ve sorunlu olduğunu, ABD’nin de Meksika ile uzun sınırında benzer sorunları yaşadığını ifade ediyorlar.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG