Erişilebilirlik

ABD’den Türkiye’ye Basın Özgürlüğü Çağrısı


Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, sosyal medyada paylaştığı mesajlarla Türkiye’ye basın özgürlüğüne önem verme çağrısı yaptı.

Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada “Türkiye’yi ifade özgürlüğüne, adil yargılanma güvencesine ve yargı bağımsızlığına saygı göstermeye, bunları teminat altına almaya çağırmayı sürdüreceğiz” ifadeleri kullanıldı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği binasına her yıl olduğu gibi basın özgürlüğünün önemini vurgulayan dev bir poster de asıldı.

Posterde Amerika’nın eski başkanlarından Thomas Jefferson’ın “Basının özgür olduğu ve yazılanları herkesin okuyabildiği yerde, her şey güvence altındadır” sözü yer aldı.

Resmi Twitter hesabının en üstünde sabitlenmiş olarak “İfade özgürlüğü, demokrasiyi güçlendirir; ifade özgürlüğünün her yerde korunması gerekir” açıklamasına yer verildi.

Sosyal medya paylaşımlarında, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF’in Türkiye’nin “Basın Özgürlüğü Endeksine göre 180 ülke arasında 159. sırada yer aldığı, göz altına alınan gazeteciler işlerini yapmakla ya da sosyal medya üzerinden hükümeti eleştirmekle suçlandığı” açıklamasından da alıntı yapıldı.

Profesyonel Gazeteciler Topluluğu’nun Dünya Basın Özgürlüğü Günü’yle ilgili mesajları da ABD Büyükelçiliği’nin alıntı yaptığı paylaşımlar arasında yer aldı.

“@spj_tweets'e göre, etik #gazeteciliğin doğru ve adil olması gerekli. Gazeteciler, haber toplarken, haber yaparken ve haberi yorumlarken dürüst ve cesur olmalıdır. Etik gazeteciliğin en büyük ve en temel yükümlülüğü, halka hizmet etmektir.”

Türkiye’nin Amerika Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamalara yanıtı yine Twitter üzerinden oldu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun İngilizce yaptığı paylaşımda, "ABD'yi basın özgürlüğünün arkasına saklanmayı bırakmaya çağırıyoruz. Washington başka ülkelerdeki yoksulluk ve ırk ayrımcılığı gibi uzun süredir devam eden sorunlara odaklanmalı" ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG