Erişilebilirlik

ABD’den Türkiye ve Rusya’ya Venezuela Uyarısı


ABD’li yetkililerden Venezuela konusunda Rusya ve Türkiye’ye uyarı geldi. Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Venezuela’ya asker gönderen Rusya’ya “Bu tür eylemleri barış ve güvenliğe tehdit olarak görürüz” dedi. ABD Dışişleri Venezuela özel temsilcisi Abrams “Türkiye’den istediğimiz işbirliğini görmedik” açıklamasını yaptı. Türkiye ise Abrams'ın bu sözlerine tepki gösterdi.

Venezuela krizi Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkileri de etkileyen çok sayıda faktörlerden biri. Amerika Venezuela’da kendisini ülkenin geçici cumhurbaşkanı ilan eden muhalefet lideri Juan Guaido’yu Venezuela’nın meşru lideri olarak tanıyor, Türkiye ise Nicolas Maduro’ya destek veriyor.

Türkiye’nin Venezuela ile altın ticareti de Amerikalı yetkililerinin yakından takip ettiği bir konu. Amerikalı yetkililer Türkiye ve Venezuela arasındaki ticareti incelediklerini, Amerika’nın Venezuela’ya yönelik yaptırımlarını ihlal eden bir durumun tespit edilmesi halinde harekete geçecekleri konusunda uyarıda bulunmuşlardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Venezuela özel temsilcisi Elliot Abrams bir süredir Amerika’nın Venezela konusunda ikincil yani dolaylı yaptırımları uygulamasının olası olduğu mesajını vermişti.

ABD’li yetkili: "Türkiye’den beklediğimiz düzeyde işbirliği görmedik"

Video konferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını yanıtlayan Elliott Abrams'a "Türkiye altın işlemleri aracılığıyla Maduro'ya verdiği desteği sürdürürse bunun bazı sonuçları olacak mı? Ne gibi sonuçları olacak?" sorusu yöneltildi.

Türkiye'nin Maduro rejimini güçlü şekilde desteklediğini belirten Abrams "Venezuela halkına ait varlıkların Venezuela'dan çıkarıldığını gördüğümüzde -ister altın olsun ister başka değerli şeyler- söz konusu hükümetlere buna son vermelerini istiyoruz. Bunlar çoğu zaman yabancı ülkedeki özel bir şirketle yapılan özel işlemler olsa da. Ve Türkiye'den istediğimiz işbirliğini görmedik" diye konuştu.

Venezuela özel temsilcisi "Türkiye'deki insanlar Venezuela'nın özgür olacağını anlamalı. Venezuela bir demokrasi olacak. Venezuelalılar daha sonra kendilerine kim yardım etti, kim yardım etmedi diye soracak" sözleriyle devam etti.

Abrams, "Türkiye bu şekilde sadece Venezuela’da değil bütün Latin Amerika’da kendi duruşuna zarar veriyor. Çünkü Latinler bu durumu gözetiyorlar. Bunun Türkiye için bir bedel olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Elliott Abrams, Amerika'nın Türkiye ile ikili ilişkiler bağlamında ne yapacağı konusunda ise ayrıntı vermedi.

Türkiye'den ABD'ye tepki

ABD’nin Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams’ın açıklamalarına Türkiye'den tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada "Türkiye, birçok ülke gibi, Venezuela’da seçimle işbaşına gelmiş olan Maduro Hükümetini, uluslararası hukuka uygun ve BM’de temsil edildiği şekilde ülkenin meşru yönetimi olarak tanımaktadır" denildi.

Türkiye'nin dış müdahaleler ve demokratik olmayan yöntemlerle ülkelerin meşru yönetimlerinin değiştirilmesi teşebbüslerine karşı olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Türkiye'nin Venezuela ile ticaretini uluslararası ticaret kurallarına uygun ve şeffaf şekilde yürütmektedir" ifadeleri kullanıldı.

ABD'den Rusya'ya yaptırım tehdidi

Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan Venezuela’ya asker gönderen Rusya’ya sert mesaj geldi. Bolton “Batı Yarımküre dışındaki aktörleri Venezuela’ya askeri varlıklarını konuşlandırmamaları konusunda uyarıyoruz. Bu tür eylemleri uluslararası barış ve güvenliğe doğruan tehdit olarak değerlendiririz” dedi.

Rusya’nın yaklaşık 100 askeri taşıyan iki askeri uçağı Venezuela’nın başkenti Caracas yakınlarına inmiş, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova “Rus uzmanların Venezuela topraklarında olduğunu, bunun da Moskova ve Caracas arasında askeri-teknik işbirliği konusundaki hükümetlerarası anlaşma bağlamında yapıldığını” belirtmişti. Rus sözcü, Rusya’nın bölgeye “uzmanlarını” göndermesinin bölgedeki hassas güç dengesini değiştirmediğini savunmuş, Rus personelin Venezuela’da gerektiği kadar kalacağını söylemişti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan Rusya’ya üstü kapalı ancak sert uyarı geldi. Bolton, Amerika’nın bu bölgede askeri operasyonların genişletilmesi yönündeki herhangi bir hamleyi uluslararası barışa yönelik “doğrudan tehdit” olarak değerlendireceğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Venezuela özel temsilcisi Elliott Abrams da Venezuela konusunda Rusya'ya yönelik atılacak olası adımlar konusunda Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yaptırımlar dahil olmak üzere bir dizi seçeneği olduğunu belirtti. Ekonomik anlamda yaptırım seçeneğinin de masada olduğu mesajını verdi.

Bolton: "Dolaylı yaptırımlara doğru ilerliyoruz"

Trump yönetimi Maduro'nun gelir kaynaklarını kesmek amacıyla diğer ülkelerden Venezuela'da Maduro yönetimiyle ticaret yapan şirketlere de yaptırım uygulamayı değerlendiriyor.

Reuters haber ajansına özel bir mülakat veren ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton "O yöne doğru ilerliyoruz. Hatta atabileceğimiz başka adımlara da bakıyoruz" ifadesini kullandı.

Monroe Doktrini

Rusya ve Çin Venezuela muhalefet lideri Juan Guiado'yu Washington'un kuklası olarak niteleyen Maduro'yu destekliyor. Venezuela'da devlet mekanizmasının kontrolu Maduro'nun elinde. Maduro ordunun da desteğine sahip.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Maduro'nun devrilmesi konusunda çabanın ivme kaybettiği konusunda endişeli olmadığını söyledi. Bolton, "Görünenin ötesinde çok şey oluyor. Muhalefet çok sayıda amiralle ve Maduro yönetimi içindeki diğer destekçilerle sürekli irtibat halinde" ifadelerini kullandı. Bolton, "Otoriter bir hükümete karşı bir mücadele bu, elbette zaman alacak" diye konuştu.

John Bolton, Trump yönetiminin Rusya'nın Venezuela'daki artan askeri varlığına karşılık yaptırımlar dahil bazı seçenekleri değerlendirdiğini belirtti. Bolton, Eski ABD başkanlarından James Monroe tarafından oluşturulan ve Latin Amerika'da çoğunlukla ABD'nin bölgeye askeri müdahalesine zemin yaratan bir unsur olarak görülen 1823 tarihli politikaya atıfta bulundu. "Biz bu yönetimde 'Monroe Doktrini' ifadesini kullanmaktan korkmayız. Monroe Doktrini'nin amaçlarından birisi dış müdahale ve hatta yeniden sömürgeleşmenin engellenmesiydi" diye konuştu.

John Bolton, "Venezuela'daki Rus ve Kübalı güçlerin varlığına bakarsanız, 'ne zaman yabancılar yerine Venezuela halkı kendi hükümetini seçebilecek?' diye sormanız gerekir" ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG