Erişilebilirlik

ABD'den Sonra Fransa'da Polis-Siyah Gerginliği


Fransa'nın başkenti Paris'in kuzey banliyölerinden Val d'Oise'da, Adama Traore adındaki siyah bir gencin, Salı günü polis tarafından gözaltına alındığı sırada yaşamını yitirmesi kentte isyan başlattı. Parsan bölgesinde yoğunlaşan isyanda dört gündür halk polisle çatışıyor, arabaları ve çöp konteynerlerini ateşe veriyor.

Cuma günü öğle saatlerinde bir araya gelen mahalle sakinleri, gözaltına alınırken yaşamını yitiren 24 yaşındaki Adama Traore anısına "sessiz beyaz yürüyüş" düzenlediler. Adama Traore'nin doğduğu mahalle Beaumont-Sur-Oise'da yürüyen yaklaşık 1500 kişi, "Adama için Adalet" sloganları attılar.

Sessiz yürüyüşün kısa sürede protesto gösterisine dönüştüğü mahallede, "Adama için adalet" tişörtleri giyen göstericiler, "Adalet yoksa, barış da yok", "Hepimiz Adama'yız" sloganları attılar. Bazı göstericiler olayı izleyen polise dönerek, "Katiller" diye bağırırken, yürüyüşün başında yer alan Adama'nın ailesi, öfkeli kalabalığı "Polislere öfkelenmenin hiçbir faydası yok, onlar görevlerini yapmak için buradalar. Biz Adama için buradayız" sözleriyle sakinleştirmeye çalıştılar.

Bir basın açıklaması yapan Adama'nın kız kardeşi Assa Traore, "Kardeşim öldürüldü, kardeşim şiddet görerek öldü. Yıllardır polisin ısrarlı takibi altındaydı" dedi.

Gece isyanı: 10 gözaltı

Olayların dördüncü gecesi, Cuma gününü Cumartesi'ye bağlayan gecede çıkan şiddetli çatışmalarda, isyancı gençler iri saçma tüfeği ve el yapımı bomba da kullandılar. Olaylara müdahale eden polis 10 kişiyi gözaltına aldı, 4 polis hafif yaralandı. Aynı gece 10 araç ve çok sayıda çöp konteyneri de ateşe verildi. İçişleri Bakanlığı 150 polisin müdahale ettiği olayları kontrol altına alamayınca takviye gönderdi.

Karşı-otopsi raporu istendi

Cinayeti soruşturmakla görevlendirilen Pontoise savcısı Yves Jannier, Adama Traore'nin otopsi incelemesinin şiddet uygulandığını doğrulamadığını açıkladı.

Savcı Jannier'e göre, Adama'nın üzerinde hiçbir şiddet izine rastlanmadı, yalnızca çizikler vardı. Savcı, "Adama'nın çok ciddi bir enfeksiyondan mustarip olduğunu ve enfeksiyonun pek çok organa bulaştığı da tespit edildi" dedi. Savcı'nın "Traore'nin polis şiddetiyle değil, enfeksiyon nedeniyle kalp krizi geçirerek olmüş olabileceğini" açıklaması da isyanı ateşledi.

Traore'nin ailesinin avukatı Frédéric Zajac, "karşı otopsi" için gerekeli yasal girişimleri yaptıklarını açıklayarak, "Birinci otopsi raporuna karşı çıkmak için değil, ama tüm gerçeklerin ortaya çıkması için daha detaylı bir otopsi istedik" dedi.

Traore'nin ölümünden sonra polis genç adamın bir gasp suçundan şüpheli olarak tutuklandığını açıklamıştı. Polis, Adama'nın davanın asıl şüphelisi, kardeşinin tutuklanmasına müdahale ettiğini ve kendisinin de gözaltına alındığını duyurmuştu. Ancak ailenin avukatı bu iddiayı da reddediyor. Olayın araştırılması için Jandarma ve polis birimleri tarafından iki ayrı soruşturma açıldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG