Erişilebilirlik

ABD'den PKK'ya Kınama


ABD Savunma Bakanlığı Pentagon
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon

Amerika PKK’nın iki gün önce Hakkari Dağlıca’da 16, son olarak da Iğdır’da 13 polisi öldürdüğü saldırıları sert dille kınadı.

Günlük basın brifingi sırasında PKK’nın güvenlik kuvvetlerine en kanlı saldırılardan birini düzenlediği ve 16 askeri öldürdüğü hatırlatılan Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Peter Cook, “PKK’nın hafta sonundan bu yana düzenlediği ve iki düzineden fazla güvenlik personelinin ölümüne yol açan terör saldırılarını sert bir şekilde kınıyoruz. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerimizi sunuyoruz” dedi.

“Türkiye’nin meşru müdafaa hakkını tanıyoruz” diye konuşan Pentagon sözcüsü, Türk hükümetine de yanıtını “gerektiği zaman ve orantılı” verme çağrısında bulundu.

Türkiye’nin Dağlıca saldırısının ardından PKK hedeflerine düzenlenen sınır ötesi hava harekatından önceden haberdar edildiklerini söyleyen Amerika Savunma Bakanlığı sözcüsü Cook, PKK’ya yönelik operasyonları Türkiye’yle ortak koordine etmediklerini bildirdi. Cook, “IŞİD’e karşı yürütülen derin işbirliğiyle Türkiye’nin PKK’ya yönelik operasyonları arasında bağlantı yok” diye konuştu.

Dışişleri: 'Türkiye sorumlu davranmalı'

Bir kınama mesajı da ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby'den geldi. Kirby günlük basın toplantısında, "Türk yetkilere karşı düzenlenen bu terör saldırılarını kınıyoruz" dedi ve ölen polis ve askerler için taziye dileklerinde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kirby de Türkiye'nin terör saldırılarına karşı kendini savunma hakkı bulunduğunun altını çizdi, ancak bunu yaparken Türkiye'den "sorumlu davranmasını istiyoruz" diye konuştu.

Amerika PKK’yı terör örgütü olarak görüyor.

Beyaz Saray: ‘Barış sürecine dönün’

Öte yandan Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest da Türkiye’nin PKK’ya yönelik sınır ötesi kara operasyonlarını değerlendirdi, ancak Türkiye ve PKK’ya barış sürecine dönme çağrısı yaptı.

Earnest, “Amerika Türkiye ve PKK’nın bir barışçı çözüme ulaşma sürecine geri dönmesinin önemli olduğuna işaret etti. Amerika kesinlikle müttefikimiz Türkiye’yle birlikte ve Türkiye’nin IŞİD’i zayıflatıp en nihayetinde imha etmeyi amaçlayan koalisyona daha aktif katkı yapma kararını memnunlukla karşıladı” diye konuştu.

Josh Earnest de Türkiye’nin kendini savunma hakkı olduğuna değinmekle birlikte, “Türkiye ve PKK’nın aralarındaki ayrılıkları barışçı çözümle bulma sürecine geri dönmesini umduklarını” söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG