Erişilebilirlik

ABD’den Patriot Açıklaması


ABD’den Patriot Açıklaması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Patriot füze bataryalarının Türkiye’den çekilmesi kararıyla ilgili olarak ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlık sözcülerinden açıklama geldi. ABD’ye göre, füzelerin çekilmesi uzun zamandır planlanıyordu ve Türkiye’ye bu konuda bilgi verildi.

Obama yönetiminden Patriot füze bataryalarının Türkiye'den çekilmesiyle ilgili açıklama geldi. Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Patriot bataryalarının Türkiye’den çekilmesinin uzun zamandan buyana planlandığı, ancak kararın Türk yetkililere İncirlik üssünün IŞİD’e karşı operasyonlar için koalisyon uçaklarının kullanımına açılmasından sonra iletildiği bildirildi.

Günlük basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtlayan Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Patriot bataryalarının modernize edilmek amacıyla geri çekildiğini söyledi. Modernizasyon kararının kısa sürede alınmadığını da vurgulayan Kirby, “Bu karar uzun zamandan beri planlanıyordu” dedi. Dışişleri Sözcüsü, kararın Ankara ve Washington arasında yürürlüğe giren İncirlik anlaşmasından sonra iletilip iletilmediği yönündeki soruya,“Evet. Anladığım kadarıyla İncirlik’in kullanılması anlaşmasından sonra Türk tarafına iletildi” cevabı verdi. Bu kararın hem Ankara hem de Washington tarafından desteklendiğinin de altını çizen Kirby,“Türkiye'nin güvenliğine ya da NATO'nun 5. maddesi kapsamındaki taahhütlerimize yönelik hiçbir değişiklik yok” dedi.

Patriot füze bataryalarının Türkiye’den çekilme kararıyla ilgili bir açıklama da Amerika Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jeff Davis’ten geldi. Sözcü, Patriotlar’ın bugüne kadar hiç ateşlenmediğine dikkat çekti ve Suriye’deki tehdit hesaplarının; Esat rejiminin giderek zayıflaması ve füze stoklarının büyük çoğunluğunu ülke içindeki hedeflere karşı kullandığını görmelerinin ardından değiştiğini dile getirdi.

Kirby, ABD yönetiminin PKK ile görüştüğü yönünde basında yer alan iddiaları da yalanladı. PKK’nın bir terör örgütü olduğunu ve bu konudaki tutumlarında hiçbir değişiklik yapmadıklarını kaydeden Kirby, dolaylı veya doğrudan hiçbir görüşmenin sözkonusu olmadığını bildirdi.

PKK’nın Amerika ile dolaylı kanallar aracılığıyla temasa geçtiği iddialarını ABD Dışişleri Bakanlığı da yalanladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, İngiliz basınında yer alan iddialarla ilgili soruya, "PKK ile doğrudan görüşme içinde olmadığımızı söyleyebilirim. Kesinlikle değiliz. PKK, yabancı bir terör örgütü. PKK ile oturup görüşme yapmıyoruz. PKK'ya ilişkin tutumumuzda herhangi bir değişiklik yok. Şiddeti bırakmaları gerekiyor" yanıtı verdi.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG