Erişilebilirlik

ABD’den Pakistan’a Uyarı


ABD, Pakistan’ı, eğer İslamcı lider Hafız Said bir an önce tekrar tutuklanmazsa, bu olayın ikili ilişkileri etkileyeceği konusunda uyardı.

Pakistanlı yetkililer Cuma günü, Amerika’nın terörist olarak gördüğü ve 2008’de Bombay’deki saldırıların arkasındaki kişi olarak kabul ettiği, Said’in, yeterli delil olmadığı gerekçesiyle ev hapsi kararını sonlandırdılar.

Said, ABD Adalet Bakanlığı tarafından terörist ilan edilmiş ve yakalanması ya da öldürülmesi için başına 10 milyon dolar ödül konmuştu. Hafız Said, bu sabah erken saatlerde ev hapsinden serbest bırakıldı.

Sayid’in ev hapsinin sonlanmasını kınayan Beyaz Saray, bu kararın Pakistan’ın uluslararası terörle mücadele karşı bağlılığı hakkında şüphe düşürdüğünü ve ülkenin teröristlere güvenli bir sığınak olmayacağı yönündeki iddialarını yalanladığını belirtti.

Açıklamada, ‘Eğer Pakistan Said’i tutuklamak için herhangi bir adım atmaz ve suçlarından dolayı yargılamazsa, bu ikili ilişkilere ve Pakistan’ın uluslararası itibarına yansıyacak’ dendi.

Açıklamada ayrıca Başkan Donald Trump’ın Güney Asya politikasında, yapıcı ikili ilişkiler oluşturmak olduğu hatırlatıldı. Yönetimin bu yüzden de bölgeyi tehdit eden ve Pakistan’da faaliyet gösteren terörist grup ve militanlar karşısında kararlı bir yaptırım uygulaması gerektiği beklendiği belirtildi.

‘Said’in salıverilmesi yanlış yönde bir adım’ denilirken Pakistan’ın Said’i tutuklayıp cezalandırmasının Pakistan’a terörle mücadelede ne kadar ciddi olduğunu gösterecek bir olanağı var’ ifadeleri de açıklamada yer aldı.

Said, Mumbai saldırısını düzenleyen Laşkar-i-Tayba için çalıştığı sanılan Cemaat-ud-Dava örgütünü idare ediyordu.

Pakistan, ABD’nin İslamabad üzerinde militan grupları dizginlemesi için baskısını artırmasının ardından, Said ve dört yardımcısını geçen Ocak ayında ev hapsine almıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG