Erişilebilirlik

ABD’nin ‘Meşru Seçim’ Uyarısına Türk Dışişleri'nden Yanıt


Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus'la bazı ABD Kongresi üyelerinin, İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi konusunda yaptığı değerlendimelerle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.

Türkiye'nin devlet geleneğinde özgür ve demokratik seçimlerin vazgeçilmez olduğunu kaydeden Aksoy, "Her seçimde ulaşılan yüksek katılım oranı, halkımızın demokrasiye olan bağlılığını ve seçim sistemine olan güvenini en iyi şekilde ortaya koymaktadır. İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi kararı 31 Mart 2019'da yapılan seçimlerde kanuna aykırı unsurların tespit edilmesi nedeniyle alınmıştır ve seçim sonuçlarından bağımsızdır. Seçimleri yönetme ve denetleme yetkisini Anayasamızdan alan ve üyeleri yüksek yargı organları mensupları arasından seçilen Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınan bu karara herkesin saygı göstermesi gerekir. Benzer gelişmelerin daha önce ABD ve başka ülkelerde de yaşandığının ve bunların demokrasinin kuralları çerçevesinde çözümlendiğinin hatırda tutulması gerekir" dedi.

Aksoy, Türkiye'nin halkının iradesinin sandığa en doğru şekilde yansımasını sağlayacağını, kanuni ve uluslararası yükümlülüklerini, 23 Haziran'da yapılacak seçimlerde de yerine getireceğini de sözlerine ekledi.

''Bu olağan dışı kararı not ediyoruz''

ABD Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptaliyle ilgili açıklamasında, “Özgür ve adil seçimlerin yapılması ve meşru seçim sonuçlarının kabul edilmesi her demokrasi için esastır” demişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus tarafından yapılan açıklamada, ayrıca, “Yüksek Seçim Kurulu 31 Mart seçimlerinin sonuçlarını onayladıktan sonra seçimi tekrar etme kararı almıştır. Biz de Türkiye’nin diğer dostları gibi bu olağan dışı kararı not ediyoruz” ifadesi yer aldı.

Türkiye’nin “uzun ve onurlu bir demokrasi geleneğinden” geldiğine dikkati çeken açıklamada Türk yetkililere, bu (yeni) seçimi kanunlar çerçevesinde, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT'e, NATO müttefiki olarak konumuna ve Avrupa Birliği’ne üyelik isteğine uygun şekilde düzenleme çağrısı yapıldı.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG