Erişilebilirlik

ABD’den Kuzey Kore’ye Yeni Yaptırım Çağrısı


Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen oturumda Kuzey Kore’ye yeni yaptırım çağrısında bulundu.

Güvenlik Konseyi’ndeki konuşmasında Tillerson, Kuzey Kore’nin nükleer silah programına karşı harekete geçilmemesinin sonuçlarının “felaket” olacağını kaydetti.

Tillerson, dünyanın Kuzey Kore’nin ekonomik açıdan tecridini daha da güçlendirmesi gerektiğini kaydetti. Bunun için de nükleer silah programıyla ilgili kurum ve şahıslara yeni yaptırımlar konulmasını ve mevcutlarının da daha iyi uygulanmasını istedi.

Tillerson ayrıca, Amerika’nın Kuzey Kore’nin yasadışı faaliyetlerine destek veren ülkelere de yaptırım uygulamaktan çekinmeyeceğini söyledi. Amerika Dışişleri Bakanı ayrıca Kuzey Kore’nin ticari ortağı Çin’in daha fazlasını yapmasını dört gözle beklediğini kaydetti.

Rex Tillerson diğer ülkelere Pyongyang ile olan diplomatik ilişkilerini azaltma çağrısı da yaptı.

Tillerson, “Dünyadaki en acil güvenlik konusuna karşı atıl kalmak felakatle sonuçlanabilir” ifadelerini de kullandı.

Trump savunma sistemi için 1 milyar dolar istedi

Bu arada Güney Kore hükümeti Trump’ın ülkeye yerleştirilen Amerikan füze savunma sistemi THAAD için istediği 1 milyar doları ödemeyi reddetti.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Güney Kore ve Amerika’nın pozisyonlarında değişiklik yok. Bizim hükümetimiz toprağı ve destekleyici tesisleri sağlıyor; Amerika da THAAD sisteminin konuşlanması, çalışması ve bakımını üstleniyor” dedi.

Amerikan savunma sistemi THAAD’ın Güney Kore’ye yerleştirilmesi geçen yıl eski Başkan Barack Obama ile dönemin Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye tarafından kararlaştırılmıştı. Park-Geun-hye parlamento onayı alırken ilave bir ücretin gerekmediği garantisini vermişti.

Ancak Başkan Donald Trump Perşembe günü sistem için Güney Kore’nin para vermesini istediğini belirtti.

Eski bir dışişleri bakanlığı yetkilisi sistemin maliyetinin 1,2 milyar dolar olduğunu ancak Amerika’nın THAAD’ı Güney Kore’ye satmak istemediğini kaydetti.

Trump ayrıca krizi barışçıl şekilde çözmek istediğini belirtti, bununla birlikte Kuzey Kore ile büyük bir çatışma riski ihtimalinden bahsetti.

Çin de Kuzey Kore yönetimini nükleer deneme yapmaması konusunda uyardı ve böyle bir durumda yeni yaptırımlar olabileceğini kaydetti.

İmkansız seçenek

Güney Kore, eski Devlet Başkanı Park Geun hye’ın karıştığı yolsuzluk skandalıyla azledilmesinin ardından seçim süreci içinde.

Seçimin iddialı adaylarından Kore Demokrat Partisi lideri Moon Jae in, Amerikan füze savunma sisteminin konuşlandırılmasının ertelenmesini istiyor. Böylece devlet başkanı koltuğa oturduğunda yararları ve zararlarını değerlendirebilecek.

Güney Kore’deki Chosun IIbo gazetesinin anketine göre halkın yüzde 60’ı sistemin ülkeye konuşlandırılmasından yana, yüzde 30’u ise karşı.

Çin ise kendisine karşı casusluk faaliyetinde kullanılabileceği gerekçesiyle THAAD sisteminin Güney Kore’ye konuşlandırılmasına karşı. Çin, bu çerçevede bazı konularda Güney Kore’ye yaptırım uygulayabileceğini mesajını verdi.

Amerikan Pasifik Kuvvetleri Komutanı Amiral Harry Harris, Washington’da yaptığı açıklamada THAAD sisteminin birkaç gün içinde operasyonel hale geleceğini kaydetti.

Bu hafta sistemin birçok parçası ülkenin güneydoğusunda

Bu arada Reuters’a demecinde Trump, Güney Kore-Amerika serbest ticaret anlaşmasını korkunç olarak niteledi ve “Anlaşmayı yeniden müzakere edeceğiz ya da sona erdireceğiz,” dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG