Erişilebilirlik

'Kudüs Oylamasını Takip Edeceğiz'


ABD Başkanı Donald Trump vergi reformu yasasının Senato'dan geçmesinin ardından kameraların karşısında değerlendirmelerde bulunurken BM Genel Kurulu'nda yarın yapılacak Kudüs oylamasına da değindi. Başkan Trump oylamayla ilgili sert ifadeler kullandı.

Trump, "Bizden milyonlarca hatta milyarlarca dolar alıyorlar ancak bize karşı oy kullanıyorlar. Oylamayı yakından takip edeceğiz. Bırakın bize karşı oylarını kullansınlar. Umurumuzda değil" ifadelerini kullandı.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de, BM Genel Kurulu’nda Başkan Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını eleştiren tasarının oylamasında hangi ülkenin ne yönde oy kullanacağının listesini tutacaklarını söylemişti.

Haley Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajda, yarın (Perşembe) yapılması planlanan oylamada hangi ülkelerin ne oy kullandığı konusunda “ABD liste tutacak” dedi.

Genel Kurul’da yapılacak acil oturumda, Trump’ın Kudüs kararını eleştiren ve bağlayıcılığı olmayan karar tasarısı oylanacak.

BM Genel Kurulu’nun acil oturum düzenlemesine nadiren rastlanıyor ve Haley de Twitter üzerinden buna dair tepkisini dile getirdi. Haley mesajında, “BM’de bizden her zaman daha fazlasını yapmamız ve vermemiz talep edildi. Dolayısıyla, Amerikan halkının iradesiyle, büyükelçiliğimizin nereye konumlandırılacağı hakkında bir karar aldığımız zaman, yardım ettiklerimizin bizi hedef almasını beklemeyiz” ifadelerine yer verdi.

BM platformunda Amerika’nın öncelikleri konusunda göreve geldiği günden bu yana agresif bir pozisyon sergileyen Haley, mesajını, “Perşembe günü, seçimimizi eleştiren bir oylama olacak. ABD (kim neye oy veriyor) listesini tutacak” diyerek bitirdi.

Haley'nin açıklamasına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki de tepki gösterdiler. Oylama için Amerika'ya hareketlerinden önce İstanbul'da açıklama yapan iki bakan BM üyesi ülkelerin Amerika tarafından yapılan baskıları gözardı edeceklerini söylediler.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG