Erişilebilirlik

ABD’den IŞİD’in Yenilgisinin Yıldönümünde Açıklama


ABD Dışişleri Bakanlığı, terör örgütü IŞİD’in Irak ve Suriye’de yenilgiye uğratılmasının dördüncü yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı.

Hem Irak hem de Suriye’de örgütün yeniden canlanmasını engelleme çabasının sürdüğü, Suriye Demokratik Güçleri dahil yerel ortaklarla askeri görev kapsamında gerekli adımların atılmaya devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, “Örgütün önemli liderlerinin yakalanması, IŞİD savaşçılarının ve aile fertlerinin iadeleri ve kurtarılan bölgelerde istikrarın sağlanması amacıyla gerekli adımları atmaya devam ediyoruz. Suriye’de Suriye Demokratik Güçleri dahil yerel ortaklarımızla birlikte ve onlar aracılığıyla yürüttüğümüz askeri görev; IŞİD’le mücadelede öncü konumda olmaya devam eden Irak Güvenlik Güçleri’nin daveti üzerine danışmanlık ve destek rolümüz buna dahildir” ifadeleri kullanıldı.

“Koalisyonun misyonu tamamlanmadı”

ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak ve Suriye’de IŞİD’le mücadele için kurulan küresel koalisyonun görevinin tamamlanmadığını ve hala uluslararası toplumun desteğini gerektirdiğini belirtti.

Açıklamada, Irak ve Suriye’de savunmasız nüfusun IŞİD tarafından istismar edilmesini önlemek amacıyla gençlerin yeniden topluma kazandırılması rehabilitasyon çalışmalarına destek çağrısı yer aldı.

ABD’nin terör örgütü IŞİD’in Ortadoğu’da ve Afrika ya da Orta Asya’da faaliyet gösteren kollarının kalıcı şekilde yenilgiye uğratılmasını sağlamak için küresel koalisyon ve ortakları aracılığıyla çalışmakta kararlı olduğu belirtildi.

“İade edilmeleri tek kalıcı çözüm”

IŞİD savaşçılarının aile üyelerinin kaldığı El Hol ve Roj kamplarında binlerce Suriyeli, Iraklı ve üçüncü ülke vatandaşlarının tespit edilmesine ve durumlarına çözüm bulunmasına çalışıldığı belirtildi.

“Bu kamplarda yaşayanların geldikleri ülkelere ya da güvenli yerlere gönderilmeleri bu zorlukların tek kalıcı ve uzun vadeli çözümü” denildi.

ABD’nin kendi vatandaşı olan kişilerin iadesini kabul ettiği ve diğer ülkelere hem lojistik hem de rehabilitasyon veya gerektiğinde yargılama konusunda desteğe ve deneyimi paylaşmaya hazır olduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında bazı veriler de yer aldı. Suriye’nin kuzeydoğusundan 3 binden fazla yabancı ülke vatandaşının iade edildiği bilgisi paylaşıldı.

Irak hükümetinin 2021 yılından bu yana El Hol kampından yaklaşık 5 bin vatandaşını geri kabul ettiği belirtildi.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG