Erişilebilirlik

ABD'den İran'a: 'Muhalif Liderleri Serbest Bırak'


Mir Hüseyin Musavi, eşi Zehra Rahnavard'la birlikte ev hapsinde tutuluyor.
Mir Hüseyin Musavi, eşi Zehra Rahnavard'la birlikte ev hapsinde tutuluyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran’a hiçbir suçlama olmadan ev hapsinde tuttuğu muhalif liderleri serbest bırakma çağrısı yaptı.

İran’da 2009 Cumhurbaşkanlığı seçimine aday olan ve son beş yıldır ev hapsinde tutulan Mehdi Kerrubi ve Mir Hüseyin Musavi için ABD’den çağrı geldi. Dışişleri Bakanlığı, muhalefet liderlerinin süregelen tutukluluğunu ve ailelerinin taciz edilmesini kınayan uluslararası topluma katıldığını açıkladı.

Bakanlık sözcüsü Mark Toner, “Amerika, İran hükümetini, uluslararası yükümlülüklerine saygı göstermesi konusunda uyarmaya devam edecek. Bu yükümlülükler arasında minimum adil yargılanma güvenceleri, vatandaşlarını keyfi olarak tutuklamama ya da gözaltına almama var. Biz bu şahıslarla, dini ya da siyasi inançları nedeniyle tutulan tüm mahkumların derhal salıverilmesi için itirazımızı sürdürüyoruz” dendi.

Kerrubi ve Musavi, 2009 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat’a karşı kaybedince ülke çapında “yeşil hareket” adı verilen protestolar örgütlemişti. Seçimin hileli oluğunu savunan ikili, destekçileri Tahran’da hükümet karşıtı gösteri düzenleyince 2011’de gözaltına alınmıştı.

Kadın hakları avukatı Zehra Rahnavard da, eşi Mir Hüzeyin Musavi ile birlikte ev hapsinde tutuluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG