Erişilebilirlik

ABD'den Irak'a Muharip Birlik Gönderme Sinyali


Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda bilgi veren ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel (solda) ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey
Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda bilgi veren ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel (solda) ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey

Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, İslam Devleti (IŞİD) militanlarına karşı kara birlikleri görevlendirilebileceğinin işaretini verdi.

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’na açıklama yapan Orgeneral Dempsey, Irak’a gönderilen Amerikan askeri danışmanlarının yerel kuvvetlerle birlikte muharip görevlere sevk edilmesini gerekli görmesi durumunda, Başkan Obama’dan bu yönde izin isteyeceğini söyledi.

Askeri danışmanların “muharebe danışmanlığı rolü” üstlendiğini bildiren Dempsey, bununla birlikte bu askerleri silahlı çatışmaya gönderme yönüne bir niyetin olmadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf da Başkan Barack Obama’nın geçen haftaki açıklamasını yineledi ve “Irak’a muharip birlik gönderilmeyeceğini” söyledi.

Başkan Obama, Irak ordusunun IŞİD militanlarına karşı mücadelesini desteklemek amacıyla bin 600 Amerikan askerini “danışman” olarak görevlendirmişti.

Amerika dokuz yıl süren savaşın ardından Irak’tan muharip kuvvetlerini 2011 yılı sonunda çekti.

Amerika, Irak ve Suriye’de önemli toprak kazanımlarına sahip olan IŞİD militanlarına karşı geçen aydan bu yana 160’ın üzerinde hava saldırısı düzenledi. Orgeneral Dempsey ayrıca, uçaklarının vurulması durumunda pilot arama-kurtarma çalışmalarında kara birlikleri sevk etmek durumunda kalacağını belirtti.

Başkan Obama, Suriye’de hem Esat rejimi hem de IŞİD militanlarıyla mücadele eden ılımlı muhalefeti silahlandırmak ve eğitmek için Kongre’den ödenek istedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG