Erişilebilirlik

ABD'den Beyoğlu Saldırısına Çifte Kınama


John Kirby
John Kirby

İstanbul Beyoğlu’nda düzenlenen bombalı saldırıya Amerika’dan çifte kınama geldi.

Bu arada Amerikalı yetkililer ölenlerden ikisinin aynı zamanda "Amerikan vatandaşı" olduğunu doğruladı. Saldırıda üçü İsrailli ve biri İranlı olmak üzere toplam beş kişi ölmüştü. Beşinci kişinin intihar bombacısı olduğu düşünülüyor.

İlk açıklama Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby'den geldi. Kirby yayınladığı yazılı açıklamada, “Amerika İstanbul’un İstiklal Caddesi üzerinde bugün düzenlenen terör saldırısını sert bir şekilde kınıyor” dedi.

Kirby mesajında, ölenlerin ailelerine “en derin taziyelerini” iletirken, tedavi gören yaralıların da hızla iyileşmesi dileğinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kirby, “Soruşturma sırasında Türk yetkililerle yakın temas içindeyiz” diye ekledi.

Kirby ayrıca Amerika’nın ortak terör tehdidiyle mücadelede NATO müttefiki Türkiye’yle dayanışma içinde olduğunu vurguladı, Beyoğlu saldırısının son dönemde Türkiye’de “masum insanlara karşı haklı çıkarılamayacak” bir dizi saldırının sonuncusu olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bu terör eylemlerinin bölgede barış ve uzlaşmayı savunan kesimlere, Amerika’nın destek verme kararlılığını güçlendirmekten başka bir şey yapmayacağını kaydetti.

'Ölenlerden ikisi ABD vatandaşı'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price tarafından yapılan yazılı açıklamada da, İstanbul’daki terör saldırısı “mümkün olan en sert dille” kınandı. Saldırıda ölenlerin İsrail ve İran vatandaşları olduğu bildirilse de, Ned Price“çirkin” diye nitelediği saldırıda ölenlerden ikisinin Amerikan vatandaşı olduğunu doğruladı. Price açıklamasında, “Düşüncelerimiz ve dualarımız, ölenlerin aileleri ve sevdikleriyle. Yaralananların hızla iyileşmesini umuyoruz” dedi.

Türkiye’nin bir kez daha korkunç bir terör saldırısına maruz kaldığına dikkati çeken Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Price “NATO müttefiki ve ortağımıza kararlı desteğimiz sürecektir” diye ekledi.

Türkiye’de arka arkaya yaşanan bu terör eylemlerinin son bulması gerektiğinin altını çizen Price, Ankara’yla “bu terör belasıyla mücadele” konusunda birlikte çalışma kararlılığını yeniden vurguladıklarını söyledi ve Türk yetkilerle yakın temasta olduklarının altını çizdi.

Öte yandan ABD İstanbul Başkonsolosluğu da Twitter hesabında yayınladığı mesajında, “İstiklal'deki patlamanın şoku ve üzüntüsü içindeyiz. Hayatını kaybedenlerin ailelerinin yasını paylaşıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz” diye yazdı.

Dore Gold
Dore Gold

İsrailli yetkili Türkiye’ye gidiyor

İsrail Dışişleri Bakanlığı, bakanlığın Genel Sekreteri Dore Gold'un Amerika ziyaretini yarıda kesip Türkiye’ye hareket ettiğini bildirirken, terör saldırısının nihai hedefinin İsrailli turist grup olup olmadığını henüz doğrulamadı. Dore Gold, Washington’daki AIPAC’in (Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi) toplantısına katılacaktı.

Türk yetkililerle birlikte yürütülen soruşturmayla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’ndan bilgi alan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, yaralıları ve İsrailli turist grubunu getirmek üzere Türkiye’ye iki uçak gönderdiğini bildirdi. Saldırıda en az 11 İsralli turistin yaralandığı bildiriliyor. Netanyahu ön incelemelerin, bombalı saldırının IŞİD tarafından düzenlenmiş olabileceğine işaret ettiğini belirtti. İsrail ayrıca olayın ardından Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerini geçici olarak kapattı.

Saldırı, İstanbul’da temaslarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif tarafından da kınandı. Zarif, Türk hükümeti ve ulusuna taziye dileklerinde bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da terör saldırısını sert bir şekilde kınadı ve saldırıyı “çirkin ve korkakça eylem” olarak niteledi. Ayrauld, Paris’in Türkiye’yle dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

BM Genel Sekreteri'nden kınama

Beyoğlu'ndaki saldırıyı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da kınadı. Ban mesajında bunun Türkiye'de düzenlenen bir dizi terör saldırısının sonuncusu olduğuna dikkati çekerken, faillerin adalet önüne çıkarılması ve insan hakları yükümlülükleri çerçevesinde yargılanması çağrısında bulundu.

Ban ayrıca ölenlerin ailelerine, Türk ulusu ve devletine taziye dileklerinde bulundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG