Erişilebilirlik

ABD'deki Özel Cezaevleri Kaygıya Yol Açıyor


ABD'deki Özel Cezaevleri Kaygıya Yol Açıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
Amerika’nın güney eyaletlerinden Louisiana, dünyanın en yüksek tutukluluk oranına sahip. Her 90 yetişkinden birinin hapis yattığı Louisiana’da yetkililer, tutuklu sayısını ve bu tutukluların eyalet bütçesi üzerindeki yükünü azaltma yolları arıyor. Çözüm yollarından biri, düşük riskli mahkumları daha ucuz olan özel cezaevlerine göndermek. Ancak buna karşı çıkanların sayısı oldukça fazla.

Harry, dört yıldır özel şirketler tarafından işletilen hapishanelerde cezasını çekiyor. Şu anda Louisiana kırsalındaki Pine Prairie Hapishanesi’nde yatan Harry, burada eskiden bulunduğu cezaevlerine göre daha iyi muamele gördüğünü söylüyor: ”Dışarı çıkmak çok zordu. Yemeğimizi yatakhanelerde yiyorduk. Kafeterya olmadığı için yemekleri yatakhaneye getiriyorlardı. Yoklama yapacakları zaman derin uykumuzdan uyandırılıyorduk.”

Hem özel, hem de devlet hapishanelerinde müdürlük yapan Terry Hines, özel hapishanelerin mali yükü hafiflettiğini söylüyor: ”Müdürü olduğum özel hapishanenin günlük maliyeti, eyalet hapishanesinden daha düşük. Federal hapishaneler için de durum aynı. Federal sözleşmesi olan özel hapishaneleri işletmek daha ucuz.”
Özel hapishanelerin her mahkum için eyalet hapishanelerine göre bütçesi, daha düşük. Özel hapishane çalışanları da daha az maaş alıyor. Pine Prairie’de tutuklu olan Mark’a göre, özel hapishanelerin mahkumlar için daha az eğitim programı sunuyor: ”Özel hapishanelerin çoğunda iş eğitimi ya da imkanı yok. Eyalet hapishanelerindeyse çalışma imkanı sağlanıyor, yeni beceriler elde edebiliyorsunuz. Buradaysa iş fırsatları çok kısıtlı.”

Özel hapishanelere karşı olanlar, bu işletmelerin kar amaçlı olduğunu ve hukuk sisteminin önceliklerini dikkate almadığını savunuyor. Bunlardan biri de Lousiana Eyaleti Genç Adalet Projesi adlı Sivil Toplum Kuruluşu yöneticisi Dana Kaplan: ”Adalet sistemine ilişkin politikaları, suçu nelerin azaltacağına ya da nasıl tasarruf edeceğimize göre değil, bu sistemin ekonomi lokomotifini nasıl yürüteceğimize göre oluşturuyoruz.”

Louisiana eyaletinde ilk özel hapishanelerin devreye girdiği son 20 yıl içinde tutuklu oranı iki kat arttı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG