Erişilebilirlik

ABD'deki Kriz Küresel Ekonomiyi Etkileyebilir


ABD'deki Kriz Küresel Ekonomiyi Etkileyebilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Amerikan hükümeti 15 gündür kapalı. Siyasi kriz bütün şiddetiyle devam ediyor. Bu krizin Amerika’nın dışarıdaki imajını olumsuz etkileyebileceği yönündeki kaygılar da giderek artıyor

Federal hükümetin kapanmasının ardından yaşanan tartışmalar biteceğe benzemiyor.

Büyük bir tehlike daha var. Kongre 17 Ekim’e kadar borçlanma tavanını yükseltmezse, bu kez Amerika, borçlarını ödeyemez duruma düşme tehlikesiyle karşı karşıya gelecek.

Sorunun küresel ekonomik yansıması, aralarında Londra borsasının da bulunduğu dış piyasaları kaygılandırıyor.

Dış İlişkiler Konseyi’nden James Lindsey, Washington’un işleyişindeki sorunların Amerika’nın imajına zarar verdiğini söylüyor: “Yabancı kamuoyu ve liderlerinin aklına, Amerika’nın güvenilir bir ülke olup olmadığı yönünde önemli soru işaretleri getirdiğini düşünüyorum.”

Başkan Barack Obama, federal hükümetin kapalı kalması yüzünden Endonezya’daki Asya-Pasifik zirvesine katılamadı. Yerine Dışişleri Bakanı John Kerry’yi yolladı: “Hatırlarsanız 2004 yılında başkanın yerine geçmek için çok uğraşmıştım. Ama aklımdan geçen kesinlikle bu değildi.”

James Lindsay’e göre Başkan’ın Asya ziyaretini iptal etmesi, bölge liderlerini hayal kırıklığına uğrattı: “Asyalı liderler Amerika’nın sağlam bir müttefik gibi durup duramayacağını merak ederken, ziyaretin iptali bölgeye yanlış mesajlar yolladı. Amerika uzun vadede Asya’da etkisini hissettirecek mi, yoksa bölgede önemli bir rol üstlenmek yerine daha fazla mı içine kapanacak, daha mı çok kendi sorunlarına odaklanacak?”

Partilerüstü Politika Merkezi’nden John Fortier, Washington’un yaşadığı imaj sorununu hemen düzelmesini beklemiyor: “Bugünkü kutuplaşmış dünyada, bizim de bölünmüş bir devletimiz var, partiler görüş ayrılığı içinde. Bunu yeni bir normal saymamız gerekebilir.”

James Lindsay de, bunlar yeni gerçeklerse, tüm dünyanın bu yeni gerçeklere göre kendini ayarlaması gerektiğini söylüyor: “Bir mali krizden çıkıp yeni bir krize giriyoruz. Geleceğine yatırım yapamayan, başkalarına artık örnek oluşturamayacak bir ülke haline geliyoruz. Model ülke olmaktan çıkıyoruz.”

Washington’daki siyasi kriz bir an önce çözülmezse, yakında etkilerini tüm dünyanın hissetmesi kaçınılmaz olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG