Erişilebilirlik

ABD’deki Duruşmaya Katılmayan Halkbank Para Cezası Alabilir


ABD’nin İran’a yaptırımlarını delmekle suçladığı Halkbank’tan hiçbir temsilci, Manhattan’da federal mahkemede görülen dava duruşmasına katılmadı. ABD’li Başsavcı Yardımcısı Michael Lockard, Halkbank’ın ABD’deki avukatlarına mahkeme celbi ilettiğini kaydettiklerini, bankanın duruşmaya katılmayarak kaçak duruma düştüğünü ve mahkemeye itaatsizlik ettiğini söyledi.

Lockard, Halkbank’a yanıt vermeleri için daha fazla süre vereceklerini aksi durumdaysa para cezasıyla karşılaşabileceklerini belirtti. Bu ceza sadece mahkemeye katılım olmadığı için kesilecek, Halkbank’ın herhangi bir suçlamadan suçlu bulunduğu anlamına gelmeyecek.

Davaya bakan Yargıç Richard Berman da bankaya iki hafta ek süre tanındığını açıkladı.

Halkbank’ın ABD’deki avukatı Andrew Hruska, Pazartesi günkü mahkeme başvurusunda, Halkbank adına bir celp kabul etme veya duruşmaya katılma yetkisi olmadığını bildirmişti. Bugünkü duruşmanın ardındansa henüz bir açıklama yapmadı.

Manhattan’daki federal savcılık, Halkbank’a karşı suçlamaları 16 Ekim’de açıklamıştı. Halkbank’tansa “Suçlamalar, kahraman ordumuzun sınırlarımızın güvenliğini sağlamak ve bölgede barışı tesis etmek üzere başlattığı ‘Barış Pınarı Harekatı’ sebebiyle, ABD hükümetince ülkemize karşı başlatılan yaptırımların bir parçası olarak ortaya atılmıştır” açıklaması gelmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Halkbank’la ilgili yeni iddianameyi “hukuksuz ve çirkin” bir adım olarak nitelemişti.

Geçen hafta ABD Başkanı Mike Pence Ankara’da Erdoğan’la görüşmüş ve taraflar harekata 120 saat ara verilmesi konusunda anlaşmıştı. Pence bu ziyaret sırasında Halkbank konusunu görüşmede ele almadıklarını aktararak, bu konunun Adalet Bakanlığı ve mahkeme sürecinde olan bir konu olduğunu ifade etmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG