Erişilebilirlik

ABD'de Yatırımcı Vizesi Tartışma Yaratıyor


EB-5 programından elde edilen kaynakla açılan bir fabrikada birkaç işçi çalışırken görülüyor
EB-5 programından elde edilen kaynakla açılan bir fabrikada birkaç işçi çalışırken görülüyor

Amerika’nın yatırım yapmaya hazır yabancılara sağladığı göçmenlik programı, yeni bir araştırmanın ardından tartışmalara hedef oluyor. ABC televizyonunda yayınlanan Nightline, EB-5 olarak bilinen programın ulusal güvenliğe etkilerini araştırdı

Amerika’nın yatırım yapmaya hazır yabancılara sağladığı göçmenlik programı, yeni bir araştırmanın ardından tartışmalara hedef oluyor. ABC televizyonunda yayınlanan Nightline, EB-5 olarak bilinen ve zengin yabancıların yarım milyon dolarlık yatırım yaparak Amerika’da yaşama hakkı kazanmasını sağlayan programın ulusal güvenliğe etkilerini araştırdı.

Suçlular ve teröristler

ABC’nin araştırmacı muhabiri Brian Ross, programı kullanarak Amerika’ya gelen kişiler arasında çocuk pornosu, uyuşturucu ticareti, dolandırıcılık ve casuslukla suçlanan kişiler olduğunu ortaya çıkardı.

Haberde Amerikalı yetkililerin, İran’ın programı kullanarak Amerika’da kaçakçılık ve terör faaliyetlere girip girmeyeceğini araştırdığı belirtildi.

Programın ulusal güvenliğe etkilerini gündeme getiren Iowa senatörü Charles E. Grassley, konuyla ilgili daha fazla araştırma yapılmasını talep etti. Grassley, programın ulusal güvenliğe karşı kullanıldığı öğrenilirse bunun ortaya çıkması gerektiğini belirtti.

Ancak Philadelphia’lı göçmenlik avukatı Ronald Klasko, EB-5 programının Amerika’ya suçlu ya da teröristlerin girişini sağlamasının diğer tüm göçmenlik kategorilerine göre daha düşük olduğunu söylüyor.

Amerika Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’nin, Amerika İç Güvenlik Bakanlığı’nın ve Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın bu tür başvuruları 7-8 farklı seviyede gözden geçirdiğini söyleyen Klasko bu nedenle Amerika’ya suçluların ya da teröristlerin alınmadığından emin olunabileceğini belirtti.

Ancak programla ilgili tek şikayet, istenmeyen kişilerin ülkeye göçmen olarak kabulü değil.

EB-5 programı ilk defa 1990’da Göçmenlik Yasası’nın bir parçası olarak çıkarılmıştı. Amaç Amerikan ekonomisi canlandırmaktı. Program yabancı yatırımcıların 500 bin dolarlık yatırım karşılığında eşleri ve 18 yaş altı çocukları ile birlikte Amerika’da oturma izni almalarına olanak sağlıyor. Yatırımcıların bu parayla belli istihdam bölgelerinde en az 10 tam zamanlı iş yaratması gerekiyor.

Adalet Eleştirisi

Ancak Göçmenlik Çalışmaları Merkezi’nden David North para ve oturma izni arasındaki bu ilişkiyi doğru bulmuyor. Öncelikle hiçbir ülkenin prensip olarak “vize satmaması” gerektiğini belirten North, ikinci olarak da birçok yatırımcının dolandırıldığına dikkat çekiyor. North, bu durumun sürmesi durumunda Amerika’ya zarar vereceğini düşünüyor.

Başkaları ise programın herkesin yararına olduğunu düşünüyor. Invest in the USA (Amerika’ya Yatırım) direktörü Peter Joseph programın yabancı yatırımcılara olduğu kadar Amerikalı çalışanlara ve Amerikan ekonomisine de katkı yaptığını söylüyor.

Yatırımcının parası karşılığında göçmenlik avantajlarından yararlandığını belirten Joseph, Amerikan ekonomisinin yatırımdan yararlandığını ve giren paranın birçok şirketin büyümesine yardımcı olduğunu söylüyor. Joseph ayını zamanda giren sermaye sayesinde Amerikan işçisine de istihdam sağlandığına dikkati çekiyor.

EB-5 programının başladığı günden bu yana 57 bin tam zamanlı iş yarattığını belirten Joseph, programın Amerikan ekonomine 8,6 milyar dolarlık katkı yaptığını belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG