Erişilebilirlik

ABD'de Yaşlılara Gönüllü Komşu Yardımı


ABD'de Yaşlılara Gönüllü Komşu Yardımı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00
Linki indirmek için

Gönüllü komşular, yaşlıların doktor randevularına gidip gelmelerine ve alışverişlerine yardım ediyor, yaşlılıklarını kendi çevrelerinde, aile ve dostlarına yakın olan kendi evlerinde geçirmelerini sağlıyor

Dünyanın birçok ülkesinde aileler birbirine yakın yaşar. Birkaç kuşağın birlikte yaşaması ve yetişkin çocukların yaşlanan ebeveynlerine bakması da sık rastlanan bir durumdur. Ancak Amerika’da, çocukların üniversite veya iş için ailelerinden uzağa taşınmasıyla birçok yaşlı anne-baba yalnız yaşamak zorunda kalıyor. Huzurevinde yaşama seçenekleri olsa da, yaşlılar genellikle kendi evlerinde daha bağımsız yaşamayı tercih ediyor. Yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri de bu konuda yaşlı nüfusa yardımcı oluyor. Amerika’nın Sesi ekibi Washington yakınlarında yalnız yaşayan yaşlılara yardım proje başlatan gönüllülerle görüştü.

Phyllis Ramberg Hyattsville, Maryland’de ailesinden kalan evde yalnız yaşıyor: “Çocuklarım sürekli ‘Huzurevine ne zaman taşınacaksın’ diye soruyor. Ben de onlara ‘Arkadaşlarım hemen yanı başımda, ayrıca başka yardım edenler de var’ diyorum.”

Yardım edenler Ramberg’ün komşuları. İki yıl önce Lisa Walker yalnız yaşayan yaşlılara yardımcı olmak için “Evinde Yaşlanmak” isimli bir program başlatmış. Walker, Hyattsville sakinlerinin %7’sinin 65 yaşın üstünde olduğunu söylüyor: “Yalnız yaşayan yaşlılarla ilgili endişelerimizden konuşmaya başladık. Birçoğumuz uzakta yaşayan yaşlı ebeveynleriyle ilgili benzer sorunlar yaşıyordu.”

Semtin yaşlı sakinleri, market alışverişi, evdeki gündelik işleri veya doktor ziyareti konusunda örgütten yardım talep ediyor.

Gönüllüler de bu taleplere cevap veriyor: “Yaklaşık 40 kadar gönüllü kaydımız var. 30 tanesinin sicil taraması tamamlandı.”

Gönüllülerden Sally Middlebrooks yeni kaydolan gönüllülerin trafik ve sabıka kayıtlarının incelenmesinin çok önemli olduğunu söylüyor: “Hizmet sunduğumuz yaşlıların güvenilir insanlardan yardım gördüklerinden emin olmak istiyoruz.”

Doktor randevularına götürülmek örgüte gelen en yoğun talepler arasında.

Louise Battiste, “Sally doktor randevularıma gitmeme yardım ediyor. Nerdeyse 90 yaşındayım ve neredeyse her hafta bir randevum var” diyor.

Middlebrooks yaşlılara yardım etmenin önemli bir tecrübe olduğunu söylüyor.

Kendimle ilgili yeni şeyler öğreniyorum. Ayrıca semtimde yaşlanmanın nasıl bir süreç olduğunu yakından izliyorum. Tanıştığım bazı insanların, ağrılarına rağmen mizah duygularını ve hayata bağlılıklarını koruması beni şaşırtıyor.

Evinde Yaşlanmak örgütünün bütün gönüllüleri emekli değil.

Courtney Wattai, “Yaşlılarla iletişim içinde olmak istiyorum. Böylece geçmişime dönüyorum, kendi büyükanne ve büyükbabamı onurlandırdığımı düşünüyorum” diyor.

Örgütün kurucusu Lisa Walker gençlerin gönüllü olmasından memnun: “Gençlerin yardımıyla daha yaşlı olanlarımız biraz dinlenme fırsatı buluyor.”

Walker, Hyattsville sakinlerinin birbirlerine yardımcı olmaya devam etmelerini umuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG