Erişilebilirlik

ABD’de Yargılanan Rus Casus Zanlısı Suçunu Kabul Etti


ABD’de Kremlin adına ajanlık yapmakla suçlanan bir Rus kadın, ülkedeki güçlü silah lobisi Ulusal Silah Birliği’yle (NRA) ilişkiler kurmaya ve Moskova’ya bilgi aktarmak için Cumhuriyetçi Parti çevrelerine sızmaya çalıştığı suçlamalarını kabul etti.

Maria Butina’ya geçen Temmuz ayında, kayıtsız bir Rus ajanı olarak yasadışı eylemlerde bulunmak ve gizli planlar yapma suçlamaları yöneltilmişti. Butina, ilk başta suçunu kabul etmemişti.

Ancak Butina bugün Yargıç Tanya Chutkan’a ifadesinde, aslında Rus hükümeti için çalıştığını itiraf etti.

30 yaşındaki Butina’nın savcılarla yaptığı anlaşma kapsamında, Rusya’nın Amerikan siyasi işlerine müdahalesiyle ilgili bilgi vermeyi kabul ettiği belirtiliyor.

Butina’nın eylemlerinin, ABD Maliye Bakanlığı’nın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le bağlantıları olduğu gerekçesiyle Nisan ayında yaptırım listesine aldığı Rus merkez bankası başkan yardımcısı Alexander Torshin tarafından yönlendirildiği kaydediliyor.

5 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olan Butina, 12 Şubat’ta hakkındaki karar açıklanana kadar hapiste kalacak. Butina’nın hapis cezası alması halinde cezasının tamamlamasının ardından sınır dışı edilebileceği ifade ediliyor.

Butina’nın NRA’yle bağlantılı Paul Erickson’la kişisel ilişki kurduğu ve onunla birlikte yaşadığı belirtiliyor. Butina ayrıca Washington’daki American Üniversitesi’nde bu yıl uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans yaptı. Amerika’da çok sayıda siyasi etkinliğe de katılan Butina’nın sosyal medya hesaplarında Amerikalı siyasilerle ve elinde silahla fotoğrafları bulunuyordu.

Ancak ABD Adalet Bakanlığı, Butina’nın “gizli bir Rus ajanı” olduğunu ve “Rusya Federasyonu’nun çıkarlarına hizmet etmek amacıyla Amerikan ulusal karar alma mekanizmasına” sızmayı amaçlayan bir misyonda Rus casuslarla çalıştığını iddia etti.

Putin hafta başında yaptığı açıklamada, Temmuz ayında tutuklanana kadar Butina’nın ismini hiç duymadığını öne sürdü. Rus lider, Rus istihbarat servislerine Butina hakkında bilgi sorduğunu ve kendisine “hiç kimsenin onun hakkında bir bilgisinin olmadığının” söylendiğini belirtti.

Butina’nın davası, özel savcı Robert Mueller’in idaresindeki 19 aydır süren Rusya soruşturmasından ayrı nitelik taşıyor. Mueller, 2016 başkanlık seçimlerinde Trump’ın kampanyasının Rusya’yla gizli işbirliği yapıp yapmadığı ve Trump’ın başkan olarak soruşturmanın önünü kesmek için adaleti engellemeye çalışıp çalışmadığını soruşturuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG