Erişilebilirlik

ABD’de Yargılanan Rus Casus Zanlısı Savcılıkla Anlaştı


Maria Butina
Maria Butina

ABD’de Moskova’ya bilgi sağlamak amacıyla Cumhuriyetçi Parti çevrelerine sızma suçlamasıyla tutuklanan şüpheli Rus casus Maria Butina, suçunu itiraf etmek için savcılıkla anlaşmaya vardı.

Temmuz ayında tutuklanan ve o tarihten bu yana tutuklu bulunan Butina’nın Çarşamba günü Washington’da hakim karşısına çıkması bekleniyor. Butina’nin itiraf etmesi beklenen suçlamaların neler olduğu açıklanmadı.

30 yaşındaki Butina, Rus hükümetinin kayıt altında olmayan bir ajanı olarak yasadışı hareket ettiği suçlamalarını reddetmişti. Butina’nın, ABD’deki Cumhuriyetçi Parti’yi desteklemek için güçlü Amerikan silah lobisi Ulusal Silah Birliği’yle (NRA) ilişkilerini geliştirme girişiminde bulunduğu ve bunu da “Right to Bear Arms” (Silah Taşıma Hakkı) adıyla kurduğu bir Rus grubunu kullanarak yaptığı iddia ediliyor.

İddialara göre Butina, NRA’yle bağlantılı Cumhuriyetçi aktivist Paul Erickson’la kişisel bir ilişki kurdu ve onunla birlikte yaşadı. Butina ayrıca Washington’daki American University’de bu yıl başlarında uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans yaptı.

Ancak ABD Adalet Bakanlığı, Butina’nın “gizli bir Rus ajanı” olduğunu ve “Rusya Federasyonu’nun çıkarlarına hizmet etmek amacıyla Amerikan ulusal karar alma mekanizmasına” sızmayı amaçlayan bir misyonda Rus casuslarla çalıştığını iddia etti. Bakanlık, Butina’nın ABD’deki çalışmalarının ABD Maliye Bakanlığı’nın yaptırım listesindeki eski bir Rus milletvekili tarafından yönlendirildiğini öne sürdü.

Mahkeme kayıtlarına göre, Butina’nın avukatları, kendisi hakkındaki davanın artık “çözüldüğünü” söyledi.

Butina’nın sosyal medya hesaplarında, üst düzey Amerikalı siyasetçilerle birlikte ve silah fuarlarında ateşli silahlarla poz verirkenki fotoğrafları yer alıyordu.

Butina’nın davası, özel yetkili savcı Robert Mueller’in Rusya soruşturmasından ayrı nitelik taşıyor. Soruşturmada, Başkan Donald Trump’ın 2016 başkanlık seçimleri kampanyasının Rusya’yla gizli işbirliği yapıp yapmadığı ve Trump’ın soruşturmayı engellemek için adaleti engelleme suçu işleyip işlemediği araştırılıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG