Erişilebilirlik

ABD’de Türk Seçmenler Sandık Başında


ABD’de yaşayan Türkler, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için yedi ayrı temsilcilikte kurulan sandıklarda bu sabah saat 09:00’dan itibaren oylarını kullanmaya başladı.

ABD’deki Türkler'in oy verme işlemi 17 Haziran Pazar günü saat 21:00’a kadar sürecek.

ABD’de yaşayan ve seçmen kütüğüne kayıtlı olan 106.305 Türk seçmen, sabah 09:00’dan akşam 21:00’e kadar, Washington Büyükelçiliği, New York, Boston, Houston, Los Angeles, Miami ve Chicago başkonsolosluklarından herhangi birinde oylarını kullanabilecek.

ABD’deki Türk seçmenler 17 Haziran’a kadar eğer ülke dışındalarsa belirlenen gümrük kapılarında yada Türkiye’nin dünyanın herhangi bir ülkesinde belirlen yurt dışı temsilciliklerinde de oylarını kullanabilme imkanına sahipler.

Büyükelçi Kılıç: “Vatandaşlarımızı artan ölçüde oy kullanmak üzere büyükelçiliğimize ve başkonsolosluklarımıza bekliyoruz”​

Washington DC seçim bölgesinde yaşayan Türk vatandaşları, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy kullanmaya başladı. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da sandık başına giderek vatandaşlık görevini yerine getirdi.

Her gün sabah 09.00 ve akşam 21.00 saatleri arasında 12 saat boyunca seçmenlerin oy kullanabileceğini hatırlatan Büyükelçi Serdar Kılıç, oy verme işleminin 17 Haziran'a kadar devam edeceğini hatırlattı. Kılıç, sandık başında bir yığılma olması halinde gece saat 23.55'e kadar oy verme süresinin uzatılacağını da belirtti.

Bir önceki seçimde katılım oranının yüzde 30'un üzerinde olduğuna vurgu yapan Kılıç, bu seçimlerde bu oranın daha yüksek olmasını beklediklerini kaydetti.

Büyükelçi Kılıç: 'Seçimlere Katılım Oranının Yüksek Olmasını Bekliyoruz'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Tüm vatandaşlara sandık başına giderek oy kullanması çağrısında bulunan Büyükelçi Kılıç, oy vermenin demokrasiye olan inancın bir göstergesi olduğuna dair görüşünü dile getirdi.

Başkan Donald Trump’ın seçildiği Amerikan Başkanlık seçiminde katılım oranının yüzde 45’te kaldığına işaret eden Kılıç, artan katılım oranının Türk halkının demokrasiye olan bağlılığını ve demokrasiye inancını gösterdiğini söyledi ve

“Vatandaşlarımızı artan ölçüde oy kullanmak üzere büyükelçiliğimize ve başkonsolosluklarımıza bekliyoruz” diye ekledi.

14.199 seçmenin kayıtlı bulunduğu Washington DC seçim bölgesine kayıtlı vatandaşlar 17 Haziran saat 21.00’e kadar iki sandıkta tercihlerini yansıtma olanağı bulacak.

Sayılarla ABD’deki Türk seçmenler

- 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy kullanacak olan seçmen kütüğüne kayıtlı Türk vatandaşlarının sayısı 106.305 kişi.

- En son düzenlenen anayasa değişikliğiyle ilgili yapılan referandumda yurtdışında yaşayan Türkler'in oy kullanma oranı ortalama yüzde 47 oldu.

- ABD’de yaşayan Türk seçmenler en son anayasa değişikliyle ilgili yapılan referandumda oy kullanmıştı. ABD’de seçmen kütüğüne kayıtlı 100.065 Türk seçmenden yüzde 34’ü temsilciliklerde yüzde 3'ü ise gümrük kapılarında oy kullandı.

- Toplamda ABD’de oy kullanan Türk seçmenlerin son referandum oylamasına katılım oranı yüzde 37.

- Siyasi parti temsilcileri, bugün oy vermeye başlayan Türk seçmenlerin katılım oranının diğer seçimlere göre artacağı ve sandığa ilginin yüksek olacağı görüşünde.

-Washington Büyükelçiliği'ne kayıtlı seçmen sayısı: 14.199 kişi

- New York Başkonsolosluğu'na kayıtlı seçmen sayısı: 39.997 kişi

- Boston Başkonsolosluğu'na kayıtlı seçmen sayısı:7.333 kişi

- Houston Başkonsolosluğu'na kayıtlı seçmen sayısı: 8.283 kişi

- Los Angeles Başkonsolosluğu'na kayıtlı seçmen sayısı: 17.597 kişi

- Miami Başkonsolosluğu'na kayıtlı seçmen sayısı: 8.586 kişi

- Chicago Başkonsolosluğu'na kayıtlı seçmen sayısı: 10.310 kişi

ABD’de kayıtlı olduğum temsilcilikler dışında başka nerede oy verilebilir?

ABD’de seçmen kütüğünde kaydı olan Türkler, ülkedeki hangi temsilciliğe kayıtlı olduklarına bakılmaksızın istedikleri yedi ayrı temsilcilikte oylarını kullanabilecekler.

ABD’de seçmen kütüğüne kayıtlı Türk vatandaşları, Washington Büyükelçiliği, New York, Boston, Houston, Los Angeles, Miami, New York ve Chicago başkonsolosluklarında 17 Haziran’a kadar oy kullanabilecek. Bir önceki referandum seçimlerinde yürürlüğe giren uygulamayla kayıtlı seçmenlerin kendi temsilciliklerinde oy kullanma zorunluluğu kaldırıldı.

Bir başka örnek verecek olursak, New York’ta kayıtlı olan bir seçmen isterse oyunu Los Angeles’ta yada ABD’de bulunan her hangi bir temsilcilikte kullanabilecek. ABD’de bir temsilcilikte seçmen kaydı bulunan bir Türk ayrıca Amerika’da bulunan 7 temsilciliğin dışında dünyadaki 116 temsilcilikte de oy verebililir.

ABD’de kayıtlı Türk seçmenlerin oy verebileceği diğer ülkelerdeki yurt dışı temsilcilikler:

Yüksek Seçim Kurulu web sayfasında yer alan temsilcilik listesine ulaşmak için: http://www.ysk.gov.tr/doc/dosyalar/docs/24Haziran2018/2018CBMV-Temsilcilikler.pdf

Gümrük kapılarında oy verme işlemi 24 Haziran’a kadar sürecek

ABD’de seçmen kütüğüne kayıtlı olan Türkler, 24 Haziran Pazar günü saat 17:00’ye kadar belirlenen gümrük kapılarında da oy kullanabilecekler.

Seçmenlerin oy verebilecekleri gümrük kapılarının bilgisine ulaşmak için:

http://www.ysk.gov.tr/doc/dosyalar/docs/24Haziran2018/2018CBMV-GumrukKapilari.pdf

İki ayrı oy pusulası verilecek

Seçmenler bu seçimlerde iki ayrı oy kullanacak. Sandık başında seçmene iki ayrı oy pusulası verilecek.

Seçmen, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için verilecek oy pusulalarında tercihlerini belirtecek ve pusulaları aynı zarfa koyduktan sonra sandığa atacak.

Seçmenlerin oy kullanmaları için yanlarında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının yazılı olacağı nüfus cüzdanı veya pasaportlarını mutlaka getirmeleri gerekiyor.

Nasıl oy kullanılacak?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) vatandaşların sandık başında nasıl oy kullanmaları gerektiği ve dikkat etmeleri gereken hususları şöyle sıraladı:

http://www.ysk.gov.tr/doc/dosyalar/docs/24Haziran2018/2018CBMV-YDNasilOyKullanacagim.pdf

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG