Erişilebilirlik

ABD'de Siyah Beyaz Gerginliği Sürüyor


ABD'de Siyah Beyaz Gerginliği Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Amerika’da son zamanlarda beyaz polislerin özellikle siyahlara uyguladığı şiddet ve ırksal gerginlikler, Missouri eyaletinin St.Louis kentindeki Ladue Ortaokulu’nda okutulan bir derse konu oldu. Ders, öğrencilerin polis şiddeti ve ırk ayrımcılığı gibi konuları açıkça tartışmasına imkan veriyor.

Öğretmen Vincent Flewellen, St. Louis kentinin banliyölerinden birindeki Ladue Ortaokulu’nda öğrencilerine cebir ve gramer kadar önemli bir ders veriyor.

Flewellen’in öğrettikleri, aslında hayat dersi niteliğinde.

Vincent Flewellen, “Ferguson’daki olaylar yanıbaşımızda meydana geldi. Bu insanlar bizim komşularımız. Bu derse daha önceki yıllardaki müfredatla devam etmem imkansızdı. Bu konuyu konuşmamız gerekiyordu” şeklinde konuşuyor.

Flewellen, kültür çalışmaları dersinde artık sadece yabancı mutfaklar ve göçmenlik gibi konuları işlemesinin mümkün olmadığını söylüyor. Ders programında artık ağırlıklı olarak polis şiddeti ve ırksal gerginlikler yer alıyor: “Michael Brown, Trayvon Martin, Eric Garner, Tamir Rice ve daha birçokları. Polis şiddetinin bu kadar artmış olması çok korkutucu.”

Flewellen’a göre çok farklı ırklara mensup öğrencileri için bu ders, güncel olaylarla ilgili kaygılarını ve duygularını dile getirebildikleri, sorular sorabildikleri tek yer.

Flewellen, “Çocukların kafası soru işaretleriyle dolu. Etraflarındaki dünyada olup biteni anlayabilmek için bize güveniyorlar. Kendi kişisel duygu ve düşüncelerimi işin içine katmadan öğrencilerimin tartışabilmesini sağlıyorum” diyor.

Missouri Üniversitesi’nden Profesör Brian Hutchison, hassas konular olduğu gerekçesiyle şimdiye kadar bu gibi tartışmalardan kaçınıldığını belirtiyor: “Irksal gerginlik ve polis şiddeti, nesiller boyunca adeta tabu haline geldi. Bu konuyu kimseye zarar vermeyecek, yapıcı bir şekilde, kendimizi tehlikeye atmadığımızı hissederek açıkça konuşamadık.”

Flewellen’ın dersi, seçmeli değil. Bazı anne babalar, dersle ilgili kaygılarını dile getirmiş. Beyaz polis ve siyah siviller arasındaki şiddet eylemlerinin ele alınış tarzı kimilerinin hoşuna gitmese de ders, öğrencilerden rağbet görmeye devam ediyor: “Bu dersi almayanlar da sınıfta olmayı çok istiyorlar.”

Flewellen, sosyal çalkantıların azaltılması, polis ve hizmet ettiği halk arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için bu gibi derslerin Amerika’da yaygınlaşmasını istiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG