Erişilebilirlik

ABD’de 2017 Yılında Silahlı Saldırılar Rekor Düzeye Ulaştı


Silahlı şiddet olaylarının kayıtlarını tutan Silahlı Şiddet Arşivi adlı sivil toplum kuruluşuna göre Amerika’da 2017 yılında silahlı saldırılar rekor düzeye ulaştı. Yıl boyunca yaşanan 60 bin silahlı saldırıda 15 bin kişi hayatını kaybetti.

Las Vegas’ta 1 Ekim’de silahlı bir kişi tarafından düzenlenen saldırı, Amerikan tarihinin en ölümcül silahlı saldırılarından biriydi.

Saldırgan Stephen Paddock, bir konser izlemekte olan yaklaşık 22 bin kişinin üzerine otel odasından ateş açarak yaklaşık 60 kişinin ölümüne, yüzlercesinin yaralanmasına neden oldu. Yetkililer, Paddock’un daha öncesine ait bir suç kaydının bulunmadığını, herhangi bir uluslararası terör bağlantısının da olmadığını açıkladı.

Polis müdürü Joe Lombardo, “Tüm federal, yerel ve bölgesel veri tabanlarına baktık ancak bu kişiyle ilgili hiçbir bilgi yok,” şeklinde konuştu.

Bu olaydan yaklaşık bir ay sonra Teksas’ta bir kişi elindeki saldırı tüfeğiyle bir kiliseye girdi ve Pazar ayinine katılan 26 kişiyi öldürdü, 20 kişiyi de yaraladı. Polis saldırganın mümkün olduğunca çok sayıda insanı öldürmeye çalıştığını söyledi.

FBI görevlisi Christopher Combs, “Size şu kadarını söyleyebilirim ki içeride gördüğümüz manzara korkunç ve bunu anlatacak kelime bulamıyorum,” dedi.

Teksas Kamu Güvenliği Dairesi'nden Freeman Martin, “Buraya bir amaç ve görevle geldiğini düşünüyorum,” dedi.

Saldırıdan kolundan yaralı olarak kurtulan Rosanne Solis, saldırganın 7 dakika boyunca süren saldırısına dair her şeyi hatırlıyor: “Kan revan içinde insanları gördüm. Tek gördüğüm buydu çünkü saklandığım yerden çıkamıyordum.”

Bu olay da Arkansas’da oldu. 1 Temmuz Cumartesi sabahı, Arkansas eyaletinin Little Rock bölgesindeki bir konserde düzenlenen saldırıda 28 kişi yaralandı.

14 Temmuz’da Temsilciler Meclisi üyesi Steve Scalise ve diğer üç kişi Washington yakınlarındaki bir beyzbol sahasında vuruldu. Louisiana eyaletinden Cumhuriyetçi Parti milletvekili Scalise, kalçasına aldığı kurşun yarasıyla ağır yaralandı. Daha sonra tedavi olarak sağlığına kavuşan Scalise, Eylül ayında yeniden görevinin başına döndü.

Silahlı Şiddet Arşivi adlı sivil toplum kuruluşu saldırganın haricinde 4 ya da daha fazla kişinin vurulduğu olayları toplu silahlı saldırı olarak nitelendiriyor. Ve 2017 yılında 340’dan fazla bu tarz saldırı yaşandı.

XS
SM
MD
LG