Erişilebilirlik

ABD'de Silahlı Federal Bina İşgali 3. Gününde


ABD'de Silahlı Federal Bina İşgali 3. Gününde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Amerika’da yetkililer, Oregon eyaletinde bir federal devlete bağlı yaban hayatını koruma merkezini basan hükümet karşıtı silahlı milislerle yaşanan açmazı çözmeye çalışıyor. İki çiftçinin hapse mahkum edilmesini protesto eden grup, Cumartesi gününden bu yana merkezi işgal altında tutuyor.

Silahlı protestocuların yanında onlara destek olan 100 kişi Malheur Ulusal Doğal Yaşam Merkezi’ndeki işgali sürdürüyor. Grubun önderliğini Ammon Bundy yapıyor. Bundy’nin ailesi aynı zamanda 2014’te Nevada’da, federal arazide çiftlik hayvanları besleme hakkıyla ilgili açmazda da kilit rol oynamıştı.

Ammon Bundy, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Devlet, kişilerin ona verdiği sınırların dışında hareket ettiğinde, halkın görevi, devleti olması gereken noktaya itmektir. Kimseyi tehlikeye atmıyoruz, kimseye zarar vermiyoruz. Eğer buraya girerlerse bunun tek nedeni bir bina olacak ve buraya gelip bizleri öldürecekler.”

Merkezin basılması eylemi, bölgede çiftçilik yapan Dwight ve Steven Hammond’a verilen desteğin devamı niteliğinde. İki çiftçi, hayvanlarını otlattıkları federal arazide çıkardıkları yangın nedeniyle 5 yıl hapse mahkum edilmişti.

Eylemciler, mahkemenin iki çiftçiyi tekrar hapse gönderme kararını protesto ediyor.

Hammond ailesi ise Dwight ve Steven’ın yetkililere teslim olarak mahkumiyetlerini tamamlamak istediğini açıkladı.

Olayı izlemek için Arizona’dan gelen Jorge Calzadilla, gruba sempati duyduğunu, ancak işgali desteklemediğini söylüyor: “İki kişiye rastladım. Bana işgalcilerle ilgim olup olmadığını sordular. Hayır dedim. Onlar bu işten memnun değil. Bu insanları burada istemiyorlar. Bunlar yabancı ve buradaki topluma ait değiller.”

Bu durumun daha geniş bir sorunun yansıması olduğunu söyleyen Bundy, Amerikan devletinin toprak kullanımına çok fazla kısıtlama getirdiğini, bunun da ekonomik zarara neden olduğunu düşünüyor.

Malheur Ulusal Doğal Yaşam Merkezi’nden sorumlu olan Amerika Balıkçılık ve Yaban Hayatı Dairesi, tüm çalışanların güvende olduğunu ve merkezin süresiz olarak kapatılıdığını açıkladı. Harney İlçesi Şerifi Dave Ward, soruna çözüm bulmaya çalıştıklarını belirterek halka olay yerinden uzak durması çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG