Erişilebilirlik

ABD'de Sel Felaketi Can Alıyor


ABD'de Sel Felaketi Can Alıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

ABD'de Sel Felaketi Can Alıyor

Amerika’nın Ortabatı eyaletlerinden Missouri’de en az 13 kişi şiddetli yağışlar sonrasında meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybetti. Çoğu, sel sularının sürüklediği araçlarınbdan çıkamadığı için can verdi. Mississippi Nehri’nin mevsim normallerinin çok üzerinde yağış alması nedeniyle önümüzdeki günlerde rekor seviyede yükseleceği tahmin ediliyor. Sel nedeniyle St. Louis kenti ve civarında bulunan 19 su bendi, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Yetkililer, sel suları altına kalan kasabalarda yaşayanları tahliye etmeye devam ediyor. Öte yandan Missouri Valisi Jay Nixon, eyalette olağanüstü acil durum ilan etti.

Missouri eyalerindeki iki ana otoyolun bazı kısımları, kış aylarında nadir olarak meydana gelen sel felaketi nedeniyle kapatıldı. Kanalizasyon atıkları, arıtma tesislerinden geçirilemeden su yollarına karıştı. Bölge sakinleri, sel altındaki yollardan geçmemeleri için uyarılıyor.

Vali Jay Nixon, “Ölüm vakalarının çoğunluğu sürücülerin özellikle gece vakti sularla kaplı yollara araçlarıyla girmesi yüzünden meydana geldi” diyor.

St.Louis’in kuzeyindeki West Alton kasabası sakinleri sel suları daha fazla yükselmeden bölgeden tahliye ediliyor. Mississippi Nehri, bölgeye su akışını kısıtlayan bentleri aşarak taşkınlara neden oldu.

Amerikan Sahil Güvenlik Güçleri, St. Louis’in sular altında kalmasını engellemek için su bentlerini sürekli kontrol altında tutuyor. Kent sakinleri nehir yatağına kum torbaları yerleştirmeye yardım ediyor.

Yetkililere göre yağış dursa bile sel daha da şiddetlenerek devam edecek: “Büyük miktarda su akışı devam ediyor. Suyu elimizden geldiğince durdurmaya çalışıyoruz. Perşembe gece ya da Cuma sabahı sel en şiddetli seviyeye yükselecek. Hazırlık yapmak için önümüzde sadece 48 saat var.”

Sahil Güvenlik, tahliye edilen bölgelerde güvenliği ve kapanan yolların çevresindeki trafik düzenini sağlamak için seferber oldu. Missouri eyaletinde yaklaşık 500 yol kapatıldı. Mississippi Nehri’nin bazı kısımları da su trafiğine kapalı tutulduğu için tarım ürünlerinin nakliyesi de yapılamıyor.


STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG