Erişilebilirlik

ABD'de Seçime Katılma Oranını Arttırma Yarışı


ABD'de Seçime Katılma Oranını Arttırma Yarışı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Başkanlık seçimlerinde gerisayım sürerken siyasi partiler ve diğer gruplar, vatandaşları seçmen kaydı yaptırmaya ve 6 Kasım günü sandık başına gitmeye ikna etmek için tüm gücüyle çalışıyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Chris Simkins de, seçme hakkına sahip, ama yeterince temsil edilme şansı bulamayan kesimlere yönelik çabaları inceledi

Shakei Haynes, üniversite öğrencilerinin seçmen kaydını yaptırmalarına yardımcı oluyor.
Haynes, 16 yaşından yani 2005 yılından bu yana bu işi yapıyor. Washington’da Siyaset Bilimi okuyan olan Haynes, bu işin kendisi için kolaylaştığını söylüyor.

“Bireyleri seçmen kaydı yaptırmaya ikna etmek zor değil, çünkü insanlar bunun ne kadar acil olduğunun farkında. Bu seçimlerde Amerika’nın önümüzdeki dört yıl içinde nasıl görüneceğine yönelik iki çatışan görüşle karşı karşıyasınız.”

Bu genç siyah öğrenciler arasında ilk kez oy verecek olanlar var. 2010 yılında yapılan nüfus sayımına göre yaşları 18 ile 30 arasında değişen 7 milyon Amerikalı siyahın neredeyse yarısı seçmen kaydı yaptırmamış.

Shakei böyle bir durumun kabul edilemeyeceğini, özellikle azınlıklar ve gençlerin siyasi süreçte temsil edilme şansından mahrum bırakılamayacağını söylüyor: “Demokrasi kendisini oluşturan insanları yansıtmalı. Bu süreci öğrenciler için daha kolay hale getirmek bizim görevimiz. Bunun ödülünü de günün sonunda alacağız.”

Howard Üniversitesi öğrencisi Jai Dungey New Jerseyli. Dungey, herkesin oyunun önemli olduğunu belirtiyor: “Oy bir hak, bir ayrıcalık değil. Bir araya gelip bize verilen bu hakkı değerlendirmemiz gerek. Bunu bize kazandırabilmek için büyük fedakarlıklar yapıldı.”
Corion Jones ilk kez oy veriyor. Jones Ohio eyaletinden. Bu eyalette iki aday başa baş gidiyor. Bundan dolayı Corion Jones bu seçimlerde vereceği oyun çok önemli olduğunu söylüyor.

“Herkes kendi ülkesinde ne istediğini ve ne hissettiğini söyleyebilmeli. Bundan dolayı oy verme fırsatı ve hakkı çok önemli.”

“Erişmeye çalıştığımız sayısı az kalan diğer insanları da teşvik etmeye çalışın.”

Gail Kitch, bağımsız Seçen Katılım Merkezi’nin Washington yöneticisi. Merkez, genç siyah ve kadınlara geçen yıldan itibaren mektup göndererek seçmen kaydı yapma çağrısı yapmaya başlamış.

“Gençler aktif katılım konusunda daha bilinçli. Bundan dolayı onlara doğrudan mektup gönderilirse, yanıt vereceklerdir.”

Seçmen kaydı yaptırmakla iş bitmiyor. Aynı zamanda önemli olan bu seçmenlerin 6 Kasım’da sandık başına gitmesi.
XS
SM
MD
LG