Erişilebilirlik

ABD'de Seçim Kampanyası Hızlanıyor


ABD'de Seçim Kampanyası Hızlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Partili aday adayları, bir sonraki önseçime bir haftadan daha fazla süre olmasına rağmen seçim kampanyalarını son hızla sürdürüyor. Amaç, olabildiğince fazla delege toplamak. Delege sayısı aritmetiğinin ise Demokrat Partili aday adayları için Cumhuriyetçi Partililer’e oranla daha kolay olduğu göze çarpıyor.

Cumhuriyetçi Ted Cruz ve Demokrat Bernie Sanders, Wisconsin’den galip çıkmayı başardı. Bir sonraki önseçiminin yapılacağı New York ise Donald Trump’ın memleketi.

Trump, “Memlekette olmak harika. Burası benim yuvam” şeklinde konuşuyor.

Hillary Clinton da New York eyaleti eski senatörü.

Delege sayısında önde giden Trump ve Clinton’u yakalamaya çalışan rakipleri, kampanyalarını halkın algılarını değiştirmeye odakladı. Sanders, Demokrat Parti adaylığını alabileceğini savunuyor.

Bernie Sanders, “New York’u alırsak Beyaz Saray’a uzanan zafer kapısını aralamış oluruz. Sandık başına gitme oranı yüksek olduğunda hep biz kazanıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Ted Cruz’un planı ise daha karışık. Cruz, Temmuz’daki Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı öncesinde delege sayısı açısından Trump’ın gerisinde yer alsa da adaylığı alabileceğini söylüyor.

Cruz, “Çekişmeli geçecek bir kurultayda çok sayıda delege toplarız. Donald Trump’ın da delege sayısı yüksek olacak. Ancak kurultaya büyük avantaj sağlayarak gireceğiz. Trump, ilk oylamada alabileceği en yüksek oy oranına ulaşacak. İkinci oylamadaysa adaylığı biz kazanacağız” diyor.

Wisconsin’deki önseçimde varlık gösteremeyen Trump, kampanyasını canlandırmaya çalışıyor.

Trump, “Yalancı Ted Cruz bugün yine sahnedeydi. Yüz kişi bile gelmedi, yüz kişi” diyor.

Demokrat Parti içindeki yarışı tamamlamak için sabırsızlandığını söyleyen Clinton ise bir an önce genel seçime odaklanmak istiyor.

Hillary Clinton, “Parti adaylığını almak üzereyiz. Yine de New York’u açık ara ile kazanmalıyım çünkü adaylığım ne kadar çabuk kesinleşirse partiyi birleştirme işine de o kadar erken başlarım. Cumhuriyetçi Parti’nin peşine tüm gücümüzle düşeriz” şeklinde konuşuyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre Clinton ve Trump, New York yarışını önde götürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG