Erişilebilirlik

ABD’de Polis Şiddeti Tartışılıyor


ABD’de Polis Şiddeti Tartışılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Amerikan Kongresi üyeleri, yerel emniyet birimlerine ihtiyaç fazlası askeri teçhizat dağıtılmasını öngören federal programları incelemeye aldı

Ferguson kentinde askeri üniforma giyen, taarruz silahları ve zırhlı muharebe araçlarıyla donatılan polisler, Michael Brown’ın ölümünü protesto eden göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Polisin Ferguson’da göstericilere müdahale etmesinin ardından, yerel emniyet birimlerinin sivil eylemleri bastırmak için askeri teçhizatla donatılmış olduğu dikkatleri çekince, bu, büyük eleştirilere yol açtı. Senato İç Güvenlik Komisyonu oturumunda konuşan Missouri Senatörü Claire McCaskill, Ferguson’da polisin askeri teçhizat kullanmasının gereksiz olduğunu savundu.

Askeri üniformalı polisleri hiçbir toplumun hoş görmeyeceğini söyleyen senatör, askeri araçların siyaha boyanıp sivillere karşı kullanılmasının, en hafif tanımla korku politikasından başka bir şey olmadığını savundu.

McCaskill ve diğer bazı Kongre üyeleri, orduya ait ihtiyaç fazlası silah ve teçhizatın yerel emniyet güçlerine dağıtılmasını öngören bazı federal hükümet programlarını incelemeye aldı. Savunma Bakanlığı 1997’den bu yana 5 milyar dolarlık teçhizatı polise dağıttı ancak bu teçhizatın terörle, organize suçlar ve doğal afetlerle mücadelede kullanılması gerekiyordu.

Kentucky Senatörü Rand Paul’a göre, birçok emniyet birimi bu teçhizatın büyük kentlerdeki gösterileri bastırmada kullanılması gerektiğini düşünüyor. Paul bu kararın doğru olmadığını ve bu ekipmanların ehliyetsiz kişilere verilmemesi gerektiğini söyledi.

Savunma Bakanlığı yetkilileri, askeri teçhizatın emniyet birimleri için yararlı olduğu görüşünde. Ancak bakanlığın alımlardan sorumlu müsteşarı Alan Estevez, bu ekipmanın polis tarafından nasıl kullanıldığını izleme altına alamayacaklarını söyledi.

Saint Louis gazetesinden Wiley Price, Ferguson’daki olaylara tanıklık eden bir foto-muhabiri. Price birçok kişinin askeri araçları ve kendilerine makineli tüfeklerini doğrultan polisleri görünce şaşırdığını bildirdi. Price ayrıca, normalde barışçı gösteri yapan insanları daha da öfkelendiren polisin kendisi olduğunu savundu.

Batı Kentucky Üniversitesi Ceza Hukuku Profesörü Jim Bueerman, komisyonda yaptığı açıklamada, yeterli eğitim verilmesi ve doğru yerde kullanılması koşuluyla polise askeri teçhizat verilmesini savundu.

Kongre üyeleri, yerel emniyet birimlerine askeri teçhizat verilmesini öngören federal programları incelemeye devam edeceklerini söylüyor.

Öte yandan Obama yönetimi de, Ferguson’daki polis müdahalesinin yarattığı toplumsal tepkinin tekrarlamasını önlemek için bu programları kendi başlattığı inceleme kapsamında değerlendiriyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG