Erişilebilirlik

ABD'de Polis Şiddeti Gündemden Düşmüyor


Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde yaklaşık 11 ay önce beyaz polis memuru tarafından gözaltına alınırken nefessiz kalarak hayatını kaybeden George Floyd’un ölümü sonrasında ABD genelinde patlak veren protestolar ve şiddet olayları hafızalardaki yerini korurken, ülke bir kez daha polis şiddeti ve ırkçılık tartışması yaşıyor.

Beyaz polis memuru Derek Chauvin’in yargılandığı George Floyd davası devam ettiği sırada, Minnesota’nın Brooklyn Center adlı kasabası, polis tarafından durdurulan siyah bir sürücünün vurularak öldürülmesinin ardından protestolarla sarsıldı.

ABD'de Polis Şiddeti Gündemden Düşmüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:40 0:00

Polisin trafik çevirmesi sırasında 20 yaşındaki siyah genç Daunte Wright’ı ateş ederek öldürmesinin ardından göstericiler sokaklara döküldü. Polis ve öfkeli kalabalık karşı karşıya geldi. Göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale edildi. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yalnızca Minnesota eyaletinde değil, Oregon’ın Portland kentinde de gösteriler şiddet olaylarına dönüştü. Emniyet teşkilatı, şok tabancası kullanmak isteyen polisin yanlışlıkla silahını çekerek ateş ettiğini, yani Wright’ın yanlışlıkla öldürüldüğünü açıkladı.

George Floyd’un ailesinin de desteğini alan Wright ailesi avukatlarıyla birlikte düzenledikleri basın toplantısında tepkiliydi.

Polisin Daunte’yi durdurduğu sırada oğluyla telefonda olan anne Katie Wright o anları,“Telefonda polisin kendisini durdurduğunu söyledi. Dikiz aynasında koku asılı olduğu için durdurulduğunu söyleyince, çıkar o zaman dedim. Sigorta belgelerini istemişler. Ben de polis cama yaklaşınca telefonu ona ver, bilgileri vereyim dedim. Kısa süre sonra polis Daunte’den arabadan inmesini istedi. Polise ‘başım dertte mi’ diye sordu. Araçtan inince açıklarız dediler. Telefonu da bırakmasını istediler. O sırada arbede sesleri duydum. Üç-dört kez ulaşmaya çalıştım. Yanındaki kız telefonu açtı. Daunte’nin vurulduğunu söyledi” sözleriyle anlattı.

Ailenin avukatı Wright’ın şok tabancası yerine gerçek silahla vurulduğu savunmasını ise reddetti. Avukat Ben Crump,“Tabanca siyah olur. Şok tabancasının rengi daha parlak olur. Kabul edilemez bir açıklama. Ceza kesebilirlerdi. Trafik ihlallerinde genelde öyle yaparlar. Ama söz konusu olan siyahlarsa, mümkün olan en fazla gücü kullanıyorlar ve bunun da ölümcül sonuçları oluyor” dedi.

Brooklyn Center’ın siyah Belediye Başkanı Mike Elliott, göstericilere barışçı olmaları çağrısında bulundu. Belediye Başkanı Mike Elliott, “Hava karardığında lütfen evinize gidin ve adaleti sağlamak için çalıştığımızı bilin. Adaletin yerini bulacağına inanıyorum ama bu ülkede bir dönüşüme de ihtiyacımız var. Bu ülkede siyahsanız ve polis tarafından durdurulduysanız, sırf siyah olduğunuz için ölme ihtimaliniz çok daha yüksek. Bu bizim mücadele etmemiz gereken bir olgu” diye konuştu.

ABD’de polis şiddetini yeniden tartışmaya açan bir başka görüntü de Virginia eyaletinin Windsor kasabasından geldi. 5 Aralık 2020 tarihli görüntüde, polis memurlarının bir benzin istasyonunda üniformalı asker Caron Nazario’ya silah doğrulttuğu ve biber gazı sıktığı anlar ortaya çıktı.

Arabadan çıkmaya korkan Caron Nazario muharip olduğunu bu ülkeye hizmet ettiğini söylese de polis memurlarının bu muamelesinden kurtulamadı. Siyah ve Latin kökenli teğmen Nazario aracını yeni satın almıştı ve arka camında da geçici plakası vardı.

Teğmen Nazario, kendisine bu şekilde muamele eden iki polis memuruna anayasal haklarının ihlal edildiği, yasadışı aranma ve yasadışı gözaltı gerekçeleriyle federal mahkemede dava açtı.

Mahkeme belgelerinde, Nazario’nun polis kendisini durdurmaya çalıştığında dörtlülerini yakıp yavaşladığı, durmak için aydınlık bir yer aradığı ve iki dakikadan daha az bir süre içinde yakınlardaki benzin istasyonunda durduğu belirtildi. Polis memurlarından Daniel Crocker, plakasız ve camları filmli aracı durdurmaya çalıştığını ancak sürücünün, yani teğmen Nazario’nun polisi atlatmaya çalıştığını savundu.

ABD’de polis şiddeti ve ırkçılık konusunda peş peşe yaşanan bu gelişmeler Başkan Joe Biden’ın da gündeminde.

Geçtiğimiz hafta Oval Ofis’te Kongre’deki Siyah parti grubuyla bir araya gelen Başkan Biden, polis tarafından vurulan Duante Wright’ın ölümüne ve George Floyd’ın ölümüne ilişkin polis memurunun yargılandığı davaya değinerek, “gerçek bir değişim

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG