Erişilebilirlik

ABD'de Piyasalar Yılın Son Haftasına Kötü Başladı


2018’in son haftasına piyasalar ciddi endişeler ve buna bağlı olarak da sert bir düşüşle başladı.

Yatırımcıların tedirginliğinin artma sebebi Cumartesi günü Maliye Bakanı Steven Mnuchin’in yaptığı açıklamalar oldu. S&P 500 %2,7, NASDAQ %2,2 ve Dow Jones %2,9 oranında değer kaybettiler. Bu S&P tarihindeki en kötü Noel arifesi oldu.

Son bir kaç aydır endekslerdeki düşüşün ana sebebi Başkan Donald Trump ve yönetiminin ticari politikaları ve elbette Başkan Trump’ın yaptığı açıklamalar.

ABD'de Piyasalar Yılın Son Haftasına Kötü Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

Steven Mnuchin, Pazar günü sürpriz bir açıklamayla ülkenin en büyük bankalarıyla görüştüğünü ve bankaların sağlıklı olduğunu belirtmesi yatırımcıların panik satışına gitmelerinin ana sebebi oldu diyebiliriz. Her ne kadar Mnuchin bankaların yeterli nakde sahip olduklarını açıklasa da yatırımcılar bakanın bu açıklamasının nedeni ve zamanlaması konusunda kaygılandılar.

Zira bu tür stres testlerini Maliye Bakanlığı değil, ABD Merkez Bankası (FED) yapıyor. Her yıl düzenli olarak yapılan testte bankaların olası kriz senaryolarında nasıl tepki vereceği belirleniyor.

Pazartesi sabahı başlayan düşüş yarım gün süren seansın ortalarına doğru toparlanırken Başkan Trump’tan gelen “Ekonomimizin en büyük sorunu Merkez Bankası” tweet’i seans sona ermeden endekslerin toparlanmadan tekrar düşüşe geçmesine sebep oldu. Pazartesi günü ayrıca Mnuchin yine bir sürpriz yaptı ve Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell ve birçok yüksek seviyede banka yöneticisiyle de telefonda görüştü.

Pazartesi günü JP Morgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs, Bank of America ve Citibank sert düşüşler gören şirketlerin başında geliyordu.

CNN Money’nin haberine göre Maliye Bakanı’nın bankaların sağlığı konusunda açıklama yapması yatırımcıların “Bakan’ın dünyadan mı haberi yok, yoksa bizim bilmediğimiz birşey mi biliyorlar” şeklinde düşünmesine ve ellerindeki riskli hisseleri satma yoluna gitmelerine sebep oldu.

Endeksler Eylül ayından bu yana %18-%19 oranında gerilemiş durumdalar. Sadece hisse endeksleri değil, petrol fiyatları da gerilemeyi sürdürüyor, petrolün varil başına fiyatı %6 oranında değer kaybetti ve 43 dolara indi.

Piyasaların içinde bulunduğu bu gerginlik, Başkan Trump’ın hükümeti kapatma kararından da etkileniyorlar. Her ne kadar Salı günü piyasalar Noel nedeniyle kapalı olsa da hükümetin yeni yıla kadar kapalı kalma ihtimali piyasaları olumsuz etkilemeye devam edebilir. Goldman Sachs analistlerine göre, Başkan Trump’ın bütçe konusundaki tutumu yatırımcıları huzursuz ediyor. Hisse piyasalarındaki satışlar, ekonomik gerilemenin habercisi olarak görülüyor. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın faiz yükseltme kararı ve tabii ABD ve Çin arasında hala çözümlenemeyen ticari savaş da yatırımcıların endişelerini arttıran sebepler arasında yer alıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:52 0:00
XS
SM
MD
LG