Erişilebilirlik

ABD'de Önseçim Yarışı Sürüyor


Amerika’da başkan aday adaylarının önseçim yarışı sürüyor. Milyarder işadamı Trump her ön seçimle, Kasım’daki başkanlık seçimlerinde yarışacak iki adaydan biri olmaya biraz daha yaklaşsa da, Cumhuriyetçi Parti yönetimi Trump’a destek verme konusunda hala kararsız.

Temmuz ayındaki parti kurultayından önce adaylık için gereken delege sayısına ulaşacağını söyleyen Trump, kararsız parti yönetiminden destek istedi: “Eğer akıllılarsa, bu harekete destek verirler. Akıllı olmak istemiyorlarsa, şu anda yaptıklarını yapmaya devam ederler ve bu da Cumhuriyetçi Parti’nin büyük bir kayıp yaşamasına neden olur.”

Eğer Trump, kurultaydan önce gerekli delege sayısına ulaşamazsa, açık oylama yapılacak bir parti kurultayı farklı sonuçlar getirebilir.

Bazıları, kurultaydan sonuç çıkmazsa Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’ın aday gösterilebileceğini söylüyor.

Paul Ryan, “Büyük ihtimalle açık kurultay olacak. O yüzden hepimizin kurultayın çıkmaza girme ihtimaline kendini hazırlaması ve ortaya çıkacak sonuca saygı duyması gerekecek” şeklinde konuşuyor.

Ted Cruz’un liderliğindeki bazı muhafazakarlar, Trump’ın aday gösterilmesine karşı çıkmaya devam ediyor. Bu grup, Trump’ın gerçek bir muhafazakar olmadığını düşünüyor.

Muhafazakar köşe yazarı Fred Barnes, bazı Cumhuriyetçiler’in başkanlık seçimlerinde aday olabilecek üçüncü bir muhafazakar aday arayışına girdiklerini söylüyor: “Washington’da Trump’a oy vermeyeceğini söyleyen birçok muhafazakar tanıyorum. Bazıları da, Trump’a karşı başarı kazanabilecek üçüncü bir muhafazakar Cumhuriyetçi adayın yarışa katılmasını bekliyor.”

Ancak siyasi uzman Tom DeFrank’a göre, Trump’a adaylık verilmemesi, Cumhuriyetçi Parti’nin parçalanmasına yol açabilir: “Sadece Başkan Obama’ya ve Hillary Clinton’a değil, Washington’daki Cumhuriyetçi Parti liderlerine de öfkeli olan milyonlarca Trump seçmenini geri kazanmak imkansızlaşır.”

Öte yandan, Brüksel saldırılarının ardından, dış politika bir kez daha seçim kampanyalarının merkezine yerleşti.

Cumhuriyetçi aday adayları Ted Cruz ve John Kasich, Trump’ın Amerika’ya baş komutanlık yapmaya uygun bir karaktere sahip olmadığını söylüyor. Cruz ve Kasich, kurultaya kadar Trump’la mücadele etmeye kararlı olduklarını tekrarlıyor.

XS
SM
MD
LG