Erişilebilirlik

ABD'de Olumlu İstihdam Verileri


ABD'de Olumlu İstihdam Verileri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Amerika’dan istihdamla ilgili iyi haberler gelmeye devam ediyor. Mart ayında, 215 bin kişiye istihdam imkanı sağlandı. Bu da, Amerikan şirketlerinin, küresel boyutta yaşanan ekonomik yavaşlamadan etkilenmediğini gösteriyor. Öte yandan geçtiğimiz ay istihdamdaki artışa rağmen, ülke çapındaki işsizlik oranı yüzde 4,9’dan yüzde 5’e tırmandı. Ancak uzmanlara göre bu iyi bir işaret.

İşverenler, Mart ayında da beklentilerin üzerine çıktı ve tahmin edilenden daha fazla istihdam imkanı sağladı.

Ancak, istihdamın artmasına rağmen, işsizlik oranının tırmanması kafaları karıştırdı. Ekonomi uzmanı Gus Faucher, bunun geçen ay 400 bin kişinin daha iş aramaya başlaması anlamına geldiğini söylüyor:

“Herkes, istihdam pazarının büyüdüğünü düşünüyor. Bu da, işsizlik oranında artışa yol açtı. Eğer işsizlik oranı, daha fazla kişinin iş aramaya başlamasından dolayı artıyorsa, bu olumsuz değil olumlu bir gelişmedir.”

İstihdam pazarının genişlemesi ve ekonominin iyileşmesi, Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz arttırma ihtimalini yükseltiyor. Ancak Çin’deki ekonomik yavaşlama ve enerji fiyatlarındaki düşüş gibi dış etkenler, FED’i daha temkinli adım atmaya yöneltiyor. Ulusal İş Ekonomisi Birliği’nden ekonomist Ken Simonson, bir sonraki faiz oranı artışının Haziran ayında meydana gelebileceğini söylüyor:

“Bu yıl iki kez faiz arttırımı yapılması ve her seferinde çeyrek puan eklenmesi bekleniyor.”

Perakende, inşaat ve sağlık sektörlerinde yükselen istihdam rakamları, enerji ve üretim sektörlerinde düşmeye devam etti.

Ken Simonson, “Dolarla fiyatlandırılan ürünlerin rekabet gücü az. Ayrıca Çin ve diğer gelişmekte olan ülkelerde yavaşlayan büyüme, çok sayıda firmada istihdam kaybına yol açtı” şeklinde konuşuyor.

Bankrate.com’dan Mark Hamrick, saat ücretlerindeki yüzde 0,3 oranındaki artışın yeterli olmadığını söylüyor:

“Saat ücretlerindeki bu küçük artış, ülkedeki düşük maaş sorununu çözmek için yeterli olmadı.”

Bugün Amerika’da hala sekiz milyon işsiz var. Öte yandan Beyaz Saray, son 73 ayda 14,4 milyon kişiye istihdam sağlandığını ve bunun bir rekor olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG