Erişilebilirlik

ABD'de Öğrencilerin Bilmesi Gereken 10 Uygulama


Amerika’da üniversiteye yeni başlayanların, yepyeni bir kampüse alışmaya çalışanların en yakın arkadaşları belki de akıllı telefonları. İşte Amerika’ya yeni gelen ve Amerika’daki yaşama uyum sağlamaya çalışanların işine en çok yarayacak on akıllı telefon uygulaması:

1. Sosyal medya: Birçok genç büyük olasılıkla bu uygulamaları zaten çok uzun zamandır biliyor ve kullanıyor. WeChat, Weibo, Telegram gibi uygulamalar, Amerika dışında oldukça popüler. Amerika’da en çok kullanılan sosyal medya platformlarının başındaysa Facebook geliyor.

Kısa süre önce yapılan bir ankete göre Amerikalılar’ın yüzde 67’si, dünyada olup bitenlerden haberdar olmak için sosyal medyayı kullanıyor. Sosyal medya aynı zamanda arkadaşlarla iletişim kurmak, ev ya da oda arkadaşı bulmak, eşya satın almak, kaçırılan derslerin notlarını edinmek gibi birçok iş için kullanılabilir. Üniversitelerdeki sosyal kulüplerin sosyal medya sitelerinden de etkinliklerle ilgili bilgi edinmek mümkün.

Snapchat gibi uygulamalarsa yakın arkadaşlar arasında kullanılıyor. Instagram fotoğraf paylaşımını kolaylaştırırken Twitter, 140 karakterle kısa ve öz bir şekilde kullanıcıların görüşlerini yansıtmalarını sağlıyor. Bu uygulamalar, Amerika’da eğitim gören yabancı öğrencilerin memleketlerindeki aile ve arkadaşlarıyla da rahatlıkla iletişim kurmalarını sağlıyor.

Dünyada 2 milyar kullanıcısı olan Facebook, Çin’de yasaklı. Snapchat’teki fotoğraflar, bir süre sonra paylaşımdan kaldırılıyor. Sosyal medyayı kullananların akıllarından çıkarmamaları gereken nokta, daha sonra pişman olacakları hiçbir paylaşımda bulunmamaları gerektiği.

2. Bankacılık hizmetleri: Birçok uygulama, kullanıcıların para transferi yapmasını ya da faturalarını ödemesini kolaylaştırıyor. Amerikalı öğrencilerin en çok kullandıkları bankacılık uygulamaları arasında Venmo, Wallet ve Cash var. Özellikle Cash, para göndermeyi ve para almayı ücretsiz gerçekleştirmeyi sağlıyor. Yanlarında nakit para taşımak istemeyen milenyum gençliği, örneğin arkadaşlarıyla restoran hesaplarını paylaşırken ya da borç aldıkları arkadaşlarına geri ödeme yaparken bu uygulamayı kullanıyor. Hemen hemen tüm bankalar, müşterilerinin hesaplarına erişimi, fatura ödemelerini ve hesaplarına para yatırmayı kolaylaştırmak için mobil uygulama hizmeti sunuyor. Öğrenciler böylelikle pahalı havale işleminden de kurtulmuş oluyor.

3. Taşıt paylaşımı uygulamaları: Taşıta ihtiyacı olan öğrenciler en çok Uber ve Lyft kullanıyor. Tek yapılması gereken, gidilecek yeri girmek. Uygulama, kullanıcıya en yakın taşıtın nerede olduğunu ve hizmetin tutarını yazıyor. Ayrıca kullanıcının banka hesabına bağlı olduğu için elden ele para geçişi olmuyor. Bu uygulamalar öğrencilerin taşıtları adeta dolmuş gibi kullanmasını sağlayarak maliyeti düşürüyor. Ücretlerse günün saatine ve talebe göre değişiyor.

4. Yeme-içme: Grubhub adlı uygulama, öğrencilerin istedikleri restoranlardan yemek ısmarlamasını, ödemeyi online yapmasını ve ısmarladıkları yemeğin kapılarına kadar gelmesini sağlıyor. Bu uygulama, özellikle otomobili ya da dışarıda yiyecek zamanı olmayan öğrencilerin çok işine yarıyor. Yelp ise başta restoranlar olmak üzere birçok hizmetle ilgili notlandırma ve kullanıcı yorumu sistemiyle kişinin kendisine en uygun hizmeti bulmasını sağlıyor. Yelp’e üye olup alınan hizmetlerle ilgili yorum yazmak mümkün.

5. Mesajlaşma ve telefon görüşmeleri: Üniversite öğrencileri, gruplar halinde haberleşmekten hoşlanıyor. Bu nedenle GroupMe ya da Slack gibi uygulamalar, üniversite öğrencilerinin en çok kullandıkları uygulamalar arasında. Uluslararası telefon görüşmelerini cep telefonu iletişim operatörleri üzerinden yapmak, çok pahalıya mal oluyor. Oysa akıllı telefon uygulamaları, tasarruf etmek isteyen üniversite öğrencileri için son derece uygun bir seçenek. Dünyanın en popüler uygulamalarından WhatsApp ise wifi üzerinden ücretsiz telefon görüşmesi imkanı sunuyor.

6. Belge paylaşımı: Kullanıcılar, Google Drive ya da Gmail hesaplarını kullanarak istedikleri her yerden belge paylaşımında bulunabilir. Öğrenciler, projelerine Google Drive aracılığıyla cep telefonlarından erişebilir. Artık profesörlere projenizi evde unuttuğunuzu söylemenize gerek yok. Google Drive ile tüm belgelere her yerden erişebilmek mümkün.

7. Konumlandırma ve haritalar: Otomobil kullanırken, yürürken ya da toplu taşıma araçlarından yararlanırken yön bulmak artık çok kolay. Google Maps ve Waze gibi uygulamalar öğrencilerin hayatını kolaylaştırıyor. Bu uygulamalarla metrodan indikten sonra etrafı tanımak ve gidilecek yönü bulmak da mümkün. Waze adlı küresel konumlandırma yani GPS uygulamasıysa trafik durumunu, hatta yolların üzerindeki çukurları bile kullanıcılara bildiriyor. Kullanıcılar bu uygulama üzerinden ayrıca trafik polisinin nerede konuşlandığı bilgisini de birbirleriyle paylaşıyor.

8. Tercüme: Online tercüme, öğrencilerin en çok kullandığı uygulamaların başında geliyor. Google Translate, bu alanda en çok başvurulan uygulama. Ancak her tercümenin mükemmel olmadığı uyarısını yapmakta yarar var.

9. Hava durumu ve meteoroloji: Birçok akıllı telefon, içinde hava durumu uygulamasıyla gelse de Weather Channel ve WeatherBug gibi uygulamalar, kullanıcılara hava durumu hakkında birçok ek bilgi sunuyor. Kullanıcıların yaklaşan bir fırtınayı, fırtınanın şiddeti ve yerini anında izlemeleri mümkün.

10. İş bulmak: LinkedIn uygulaması, üniversite öğrencilerinin iş dünyasıyla bağlantıya geçmesini sağlıyor. Öğrenciler LinkedIn hesabı açarak buraya kariyer tarihçelerini, özgeçmişlerini yazabiliyor, yaptıkları çalışmaları sunabiliyor. Mezun olduktan sonra iş arama sürecinde ya da staj imkanlarını araştırmada LinkedIn uygulamasının oldukça faydalı olduğunu söylemek mümkün. Öğrenciler, LinkedIn hesaplarında paylaşmak üzere profesörlerinden ya da müdürlerinden referans mektupları da isteyebiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG