Erişilebilirlik

ABD'de Müslümanlar Teröre Ne Kadar Tepkili?


ABD'de Müslümanlar Teröre Ne Kadar Tepkili?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Cumhuriyetçi Parti’nin yarışı önce götüren aday adayı Donald Trump’ın bir süre önce Müslümanlar’ın Amerika’ya girmesini engelleme çağrısı yapması üzerine Amerika’daki Müslümanlar, Trump’a, kendilerinin de seçimlerde oy kullanacağını hatırlattı. Öte yandan çok sayıda Amerikalı, her terör saldırısı sonrasında Amerikalı Müslümanlar’ın teröristlere tepkisini sorguluyor. Ancak Washington yakınlarındaki bir cami yetkililerine göre Amerikalı Müslümanlar da terörü şiddetle kınıyor.

Ahmed Mashaal, müslümanların da Amerikan toplumunun, Amerikan tarihinin başlangıcından buyana bu ülkenin dokusunun bir parçası olduğunu söylüyor.

Amerika’da 7 milyon Müslüman yaşıyor. Virginia’daki bu camiye her gün yüzlerce Müslüman geliyor. Başkent Washington’a oldukça yakın olan camide Cuma namazı için toplananların sayısı 2 bini buluyor. Gelenler arasında birinci, ikinci, üçüncü nesil Müslüman Amerikalılar ve Amerika’ya yeni yerleşen göçmenlere rastlamak mümkün.

Son aylarda IŞİD tarafından ya da IŞİD’den ilham alınarak düzenlenen terör saldırıları, 11 Eylül 2001‘deki saldırılar sonrasında Amerikan toplumuna uyum sağlamakta zorlanan Müslümanlar’ın hayatını daha da zorlaştırdı.

Amerika’da doğan, büyüyen ve eğitim gören Müslümanlar’ın çoğu, İslam dini olarak yansıtılan köktendinci ideolojinin yayılmasını engellemeye çalışıyor.

Kuzey Virginia İslam Merkezi üyelerine göre, kolayca radikalleştirilebilecek, yalnız ve toplumdan tecrit edilmiş kişilere ulaşmak çok önemli.

Ahmed Mashaal, ”Kapsayıcı olmak, gençlere hitap etmek ve olumlu mesajlar vermek, iş bulmalarını sağlamak ve toplumda rol oynamalarına yardımcı olmak, tek başlarına olmalarından çok daha iyi sonuç verir.” şeklinde konuşuyor.

Ali Asinalinsyed ise, müslüman toplumundan daha çok ses çıkması ve İslam’la hiçbir alakası olmayan bir grup tarafından kötü amaçlar için kullanılan dinimizi desteklemeleri gerektiğini belirtiyor.

Jakır Chowdhury, İslamı kendi emellerine alet etmek isteyen bazı grupların olduğunu ve amaçlarının Amerikan halkının ve toplumumuzun bu durumun farkında olmasını sağlamak olduğunu söylüyor.

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre Müslümanlar, Amerika’daki terör zanlılarının ortaya çıkarılmasına yardım ediyor.

Pew’ün bir anketi, Amerikalı Müslümanlar’ın yarısının dini liderlerin köktendinciliğe karşı yeterince tepki vermediğine inandığını gösteriyor.

Muhammed Faruk, ”Müslüman liderler çok uzun süre sessiz kaldı. Dinimizi kötüye kullananlara karşı çıkmanın ve inancımızın ellerinden geri almanın zamanı geldi. Görevimizi yapmazsak sonuçları daha kötü olacak.” şeklinde konuşuyor.

İslam Merkezi Başkanı Muhammed Faruk, camideki tüm namaz ve vaazların internette canlı yayınlandığını, yayınlara merkezin internet sitesinden erişilebildiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG