Erişilebilirlik

ABD'de Mülteci Tartışması


ABD'de Mülteci Tartışması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Kongre’nin, Suriyeli mültecilerin ülkeye girişini askıya alma planı, Amerika’ya daha önceden giriş yapan ve sığınma taleplerine cevap bekleyen Suriyeliler’i kaygılandırıyor. Washington’da giderek kızışan mülteci tartışmasının, Amerika’daki Suriyeliler’in yasal sürecini daha da geciktirmesi bekleniyor.

Tevfik Alhallak ve eşi Zahriş Alsouso, Amerika’ya Temmuz 2012’de turist vizesiyle gelmiş.

Suriye’de tanınmış bir gazeteci olan Tevfik, ülkesindeki hükümet karşıtı gösteriler hakkında Facebook’ta yazılar yazmaya başlayınca, Esat rejiminden ölüm tehdidi almış: “Biri bana gelip ‘Ya yazmayı bırakırsın ya da seni ve aileni öldürürüm’ dedi. Kim olduğumu bilip bilmediğini sorunca da ‘Senin Tevfik Alhallak olduğunu, ünlü bir TV muhabiri olduğunu biliyorum. Allah bile olsan, seni ve aileni öldürürüm’ diye cevap verdi.”

Önce Tunus ve Mısır’a giden Tevfik, bir ölüm tehdidi daha alınca eşini alıp Amerika’ya gelmiş ve sığınma başvurusu yapmış.

Amerika, kapılarını dünyanın her yerinden mültecilere açan bir ülke olarak bilinir.

Ancak Paris saldırılarını düzenleyenlerden birinin Avrupa’ya mülteci olarak girdiğinin ortaya çıkmasıyla, Amerika’da Cumhuriyetçi başkan aday adayları, Suriyeli mültecilerin ülkeye girişinin zorlaştırılmasını istemeye başladı.

Cumhuriyetçi başkan aday adayı Ted Cruz, “Başkan Obama’nın ve Hillary Clinton’ın, Amerika’ya on binlerce Suriyeli Müslüman mülteci getirme planlarını durdurmak için Senato’da verilen savaşa öncülük ediyorum. Bu mültecilerin hepsini sicil taramasından geçirmenin mümkün olmadığını Obama yönetimi de kabul ediyor” şeklinde konuşuyor.

Cumhuriyetçi aday adayı Donald Trump, Amerika’daki mültecilerin yakından izlenmesi gerektiğini söylüyor: “Veri tabanı oluşturmak, liste tutmak, takip etmek doğru. Bu ülkeye Truva atı gibi giren herkesin yakından izlenmesini istiyorum. Kim bu insanlar, bilmek istiyorum.”

Ancak Başkan Obama aynı görüşte değil: “Siyasi puan toplamak ve seçim kampanyalarını öne çıkarmak için insanların korkularını kullanıyorlar. Bu, büyük sorumsuzluk.”

Bu arada Kongre’deki Cumhuriyetçi liderler, bazı Demokratlar’ın da desteğini alarak, Suriyeli mültecilerin ülkeye girişini askıya alan bir yasa geçirdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, “Eğer yasalarımız ve istihbarat birimlerimiz başvuru yapanların bu ülkeye tehdit oluşturmayacağını garanti edemiyorsa, girişlerine izin verilmemeli” diyor.

Kongre’de kabul edilen yasanın birkaç hafta sonra Senato’da oylanması bekleniyor. Başkan Obama, yasayı veto edeceğini açıkladı.

Tevfik Alhallak, Suriyeliler ile ilgili bu söylemlerin, Amerika’da kendisi gibi yasal süreci başlamış mültecileri olumsuz etkilemesinden korkuyor. Alhallak, gelecek konusunda bildiği tek gerçeğin, artık Suriye’ye geri dönemeyeceği olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG