Erişilebilirlik

ABD'de Menenjit Salgınının Nedeni Belli Oldu


ABD'de Menenjit Salgının Nedeni Belli Oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Amerikan sağlık yetkilileri, birkaç hafta içinde 20 kişiyi öldüren ve yüzlerce kişiyi hasta eden mantar menenjiti salgınını araştırıyor. Yetkililere göre salgına 13,000 kişinin yaptırdığı steroid iğneleri yolaçtı. Massachusetts’te, ilaçları hastanın ihtiyaç duyduğu maddelere göre üreten küçük bir ilaç firması tarafından piyasa sürülen steroid iğneleri toplatıldı ve firmanın çalışmaları durduruldu. Salgın, özel ilaç firmalarının Amerika ve diğer ülkelerde giderek yayılması sorununa ve bu sektöre daha sert düzenlemeler getirilmesi çağrılarına yol açtı. Amerika’nın Sesi’nden Vidushi Sinha’nın haberi

Amerika’daki kamu sağlığı yetkilileri, salgını durdurmak için çok hızlı hareket etti. Florida’da Doktor John Lanza mantar virüsü taşıyan steroid iğnelerinden yaptırdığı bilinen bütün hastalarla bağlantıya geçmeye çalışıyor. Bu kişiler için enfeksiyon riski hala devam ediyor.

“Mantarlı menenjit çok ciddi bir tehlike. Bu nedenle, bu iğneyi yaptıran kişilere ulaşmak ve uyarmak için çok çalışıyoruz.”

Bu salgın, değişik bileşenlerden ilaç üreten özel eczanelerle ilgili yasal düzenlemelerdeki açıkları da gündeme taşıdı. Bu küçük ilaç firmaları, reçeteli ilaçlardaki maddeleri karıştırıp, müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun yeni ilaçlar üretiyor. David Miller bu Uluslararası Özel Eczacılar Akademisi Genel Müdürü.

“Üretici firmanın piyasa sürdüğü bir ilacın içindeki maddelerden bir kısmına alerjiniz olabilir. Yaşlıysanız karaciğer ve böbrekleriniz ilaçlara tepki gösterebilir. Bizim yaptığımız kuvvetli ilaçları alıp etkilerini azaltmak.”

İlaçların bileşimlerini değiştirme yöntemi, çocuk ilaçlarını daha lezzetli hale getirmek için de kullanılıyor. Miller, ilaçların yeni uyarlaması sırasında bulaşıcı bazı bakterilerin de ilaca karışması konusunda uyarıyor.

“İlaç yapımı sırasında, insandan, ortamdan veya kullanılan aletlerden bakteri bulaşması mümkün. Örneğin ellerimi iyi yıkamadıysam veya saçlarım açıktaysa bu, bakteri bulaştırma riskini arttırıyor.”

Massachusetts’teki eczane tarafından üretilen steroid iğnelerine mantar virüsünün nasıl bulaştığı henüz bilinmiyor. Yerel hükümet yetkilileri, bu özel eczanenin ulusal ilaç tedarikçisi olarak çok fazla öne çıkıp çıkmadığını sorguluyor. Birçok kamu sağlığı uzmanına göre, hastaya özel ilaç üreten bu tür eczanelere yönelik yasal düzenlemeler ve denetim federal düzeyde olmalı.

Doktor Patrick Lukulay, Amerika’da ilaç standartlarını belirleyen Pharmacopeia adlı kurumun üyesi. Lukulay’a göre, bütün dünyada eczanelere daha sert denetim uygulanmalı.

“Bence en doğru yaklaşım, her ülkede yasal denetçilerin ilaç piyasasını koruma konusunda son söze sahip olmasını sağlamak olmalı.”

Amerika ve diğer ülkelerde, hastaya özel üretim yapan bu eczaneler aşı gibi kilit öneme sahip ilaç ihtiyacını azaltıyor dolduruyor ve ecza sektörünün önemli bir parçası sayılıyor. Sağlık uzmanlarına göre, tam da bu nedenle, bu eczanelerin daha sıkı denetlenmesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG