Erişilebilirlik

ABD'de Köpekler Üzerinde Deneyler Tepki Çekiyor


"Tarihi bir operasyon." Hayvan haklarını savunan Washington merkezli Humane Society of the United States, 4 bin beagle cinsi köpeğin deneyler için yetiştirildiği Virginia'daki bir işletmeden kurtarılmasını böyle adlandırıyor.

Hayvan hakları grubundan Lindsay Hamrick,kurtarma operasyonunun, Mayıs’ta Adalet Bakanlığı'nın 'Envigo' şirketine karşı Hayvan Refahı Yasası'na aykırı bazı iddiaları inceleyen ve soğuktan ölen yavru köpekler, kurtlanmış mamalar ve hatta temel veteriner bakımı yerine öldürülen bazı köpekler gibi olayları ortaya koyan bir davanın sonucu olduğunu söylüyor.

Köpekler ilaç şirketlerine ve tıbbi araştırmacılara satılmak üzere yetiştiriliyordu. Birçoğu anestezi verilmeden uyutuldu.

Mahkeme Envigo'nun Cumberland'daki tesisini kapatmasına ve Hayvan Refahı Yasası kapsamında lisans gerektiren her türlü faaliyeti kalıcı olarak durdurmasına karar verdi.

Cumberland tesisi, Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Eden hak örgütü PETA’nın gizli bir operasyonunun hedefi oldu.
PETA, kısmen gizli kameralarla kaydedilen ve VOA'nın bağımsız olarak doğrulayamadığı videoda ölü yavruların, yemek için yalvaran emziren ve kafeslerine yüksek basınçlı su püskürtülen köpeklerin görüldüğünü söylüyor.

ABD'de Köpekler Üzerinde Deneyler Tepki Çekiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Hayvan araştırmalarını denetleyen Tarım Bakanlığı ve geçen yıl Envigo'yu satın alan Inotiv şirketi yorum yapmayı reddetti. Ancak dava, köpeklerin tıbbi araştırmalarda kullanımına ışık tutuyor. Bakanlık, 2019’da ülke genelinde yaklaşık 65 bin köpeğin laboratuvarlarda tutulduğunu veya deneylerde kullanıldığını tahmin ediyor.

PETA yetkililerinden Alka Chandna, "Çoğunluğu ilaçları ya da endüstriyel kimyasalları test etmek için kullanılıyor. Kafeslere ya da kulübelere kapatılan, doğal olan her şeyden mahrum bırakılan ve çoğu durumda sonunda öldürülen köpeklerden bahsediyoruz" diyor.

Konu tartışmalı. İlaç araştırmalarını denetleyen Gıda ve İlaç İdaresi, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, hayvanların kullanıldığı çalışmaları azaltmaya kararlı olduklarını, ancak birçok alanda bilimin bunları gerektirdiğini söyledi.

Bağışçıları arasında Envigo'nun da bulunduğu endüstri destekli tıbbi ilerleme grubu Americans for Medical Progress, bu çalışmalar arasında kanser ve kardiyovasküler araştırmaların da olduğunu söyledi. Grup insancıl araştırmaları desteklese de "Köpekler dahil araştırmadaki çoğu hayvana çalışmanın sonunda ötenazi uygulanıyor ve bunun nedeni de dokuların ve hücresel düzeyde farklı sistemlere bakmanın ihtiyacımız olan verileri elde etmek için çok önemli olması" açıklaması yaptı.

Amerika’daki hayvan araştırmalarının çoğu fareler, hamsterlar ve tavşanlar üzerinde yapılıyor, köpeklerin oranı sadece yüzde 7.

Yine de Virginia davası, ABD Kongresi'nde daha güçlü yasalar için bir itici güç oluşturdu. Umut, hayvanların bir daha acı çekmek zorunda kalmaması

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG