Erişilebilirlik

ABD'de Konfederasyon Bayrağı Tartışılıyor


ABD'de Konfederasyon Bayrağı Tartışılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Geçen hafta Güney Carolina’nın Charleston kentinde dokuz siyah Amerikalı’nın ölümüne yol açan silahlı saldırının yankıları sürüyor. Güney Carolina’daki siyasi ve dini liderler, eyaletin başkenti Columbia’daki resmi binalardan Konfederasyon bayrağının kaldırılmasını istiyor. Konfederasyon bayrağı, Amerika’daki iç savaş sırasında köleliği savunan Güney eyaletleri arasındaki birliği temsil ediyor. Güney eyaletlerinde yaşayan çok sayıda Amerikalı için onurlu bir tarihin sembolü olarak kabul edilen Konfederasyon bayrağını kölelik ve ırkçılığın sembolü olarak görenlerin sayısı giderek artıyor.

Güney Carolina Valisi Nikki Haley, Konfederasyon bayrağının eyalet meclisinden kaldırılması tartışmaları konusunda şunları söylüyor: “Bugün, bayrağın eyaletin başkentinden kaldırılma zamanının geldiğini söylemek için birlik içindeyiz.”

Charleston’da Afrikalı Amerikalılar’ın gittiği bir kiliseyi basarak dokuz kişiyi öldürmekle suçlanan Dylann Roof, medyaya yansıyan fotoğraflarda Konfederasyon bayrağı sallarken ve Amerikan bayrağını yakarken görülüyor. Haley, bayrağın farklı kişiler için farklı anlamlar taşıdığını ve isteyenlerin bayrağı özel mülklerinde sergilemekte özgür olduğunu söylüyor: “Eyaletimizdeki birçok kişi için, Konfederasyon bayrağı onurlu geçmişlerini, geleneklerini, atalarını temsil ediyor. Charleston’da kardeşlerimizi katleden nefret dolu caniyse, bayrağımıza hastalıklı bir gözle bakıyor.”

Hafta başında bölgenin önde gelen liderleri, eyalet temsilcilerine bayrağın kaldırılması çağrısında bulundu.

Nelson B. Rivers, “Eyalet meclisinin çok önce atması gereken bir adımı atma zamanı geldi. O da, bölücülük ve hatta terörü temsil eden bu bayrağı kaldırmaktır” diyor.

Charleston Belediye Başkanı Joseph Riley, bayrağın kaldırılmasını ve tarihi bir müzede sergilenmesini önerdi. Riley, tarihi bir sembolün kamu alanında sergilenmesinin yanlış bir mesaj gönderdiğini söyledi: “Genel Kurul’dan, gerekli adımları atmasını ve yarım kalmış bir işi bitirmesini istiyorum.”

Başkan Obama, Konfederasyon bayrağının müzeye kaldırılmasını istiyor. Ancak bayrakla ilgili kararı, Güney Carolina eyaleti verecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG